Geplaatst op Geef een reactie

TV, het apparaat met het beste beeldscherm!!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste tv?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

Soorten tv’s

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

Hoe groot moet je tv zijn?

Het formaat van je televisie is erg belangrijk. Het hangt af van de kwaliteit van je tv, de grootte van je kamer, de kijkafstand en je persoonlijke voorkeuren. Allemaal zaken die meewegen in je keuze voor een kleine of juist een grote tv. Populaire televisies beginnen bij 32 inch (81 cm). De kijkafstand moet dan maximaal 2 meter zijn, anders begin je details te missen. Voor de populaire formaten tv’s geldt:

Formaat – maximale kijkafstand Full HD

32 inch – 203 cm

40 inch – 255 cm

55 inch – 348 cm

65 inch – 413 cm

Over het algemeen komt het erop neer dat je minimaal twee keer de diameter van het scherm af moet zitten, anders zit je te dichtbij. Meet dus eerst de afstand van de plek waar je televisie komt te staan tot de plek waar je meestal zit en doe dat getal door de helft. Dan heb je ongeveer de juiste grootte van je nieuwe televisie te pakken.

Welke merken tv’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

Welke features moet je tv hebben?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Geplaatst op Geef een reactie

Kookplaat, de oplossing voor heerlijk koken!!

Denk je erover na om een nieuwe kookplaat te kopen? Wij helpen je graag met het vinden van die ene geweldige én goedkope kookplaat. Om te beginnen is het goed om te weten dat er grofweg drie soorten kookplaten zijn: gaskookplaten, inductiekookplaten en keramische kookplaten.

In dit artikel vind je een aantal tips, waarmee je kunt bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is. We bespreken de voordelen en nadelen van alle drie de soorten kookplaten. We sluiten af met een conclusie.

Koken op gas

Het koken op gas heeft verschillende voordelen. Om te beginnen kun je de warmte van een gaskookplaat heel goed en gemakkelijk regelen: een kwestie van de vlam hoger of lager zetten. Je ziet meteen wat je doet en je eten brandt minder snel aan. Het tweede voordeel van koken op gas is dat het een van de goedkopere opties is. Dat komt onder meer omdat een gaskookplaat relatief goedkoop in de aanschaf is. Op een gaskookplaat kook je dus gemakkelijk en goedkoop.

Het grootste nadeel van het koken op gas is dat het niet de meest efficiënte manier van koken is. Er gaat namelijk tot wel 50 procent van de warmte verloren.

Daarnaast duurt koken op een gaskookplaat ook iets langer dan koken op een elektrische kookplaat. Maar hoeveel gas verbruikt koken op gas nu eigenlijk? Gemiddeld genomen is het gasverbruik van dit type kookplaat zo’n 37 m3 gas per jaar.

Op dit moment is een gaskookplaat dan ook de goedkoopste optie. Aangezien de belasting op gas echter stijgt, zullen de kosten van het gasverbruik van je kookplaat ook toenemen.

Een tweede nadeel is dat een gaskookplaat moeilijker schoon te maken is, zeker als je iets hebt laten overkoken of er etensresten zijn ingebrand.

Een tweede nadeel is dat een gaskookplaat moeilijker schoon te maken is, zeker als je iets hebt laten overkoken of er etensresten zijn ingebrand.

Gas of elektrisch koken?

Het koken op gas is niet je enige optie: je kunt ook kiezen voor elektrisch koken. Om je te helpen een keuze te maken, vergelijken we koken op gas met koken op elektra.

Elektrisch koken of op gas koken? Beide kennen voor- en nadelen. Neem gebruiksgemak. Elektrisch koken kent op dit punt een groot voordeel ten opzichte van koken op gas. Door het vlakke, gladde oppervlak kun je elektrische kookplaten namelijk goed schoonmaken.

We kunnen koken op gas en koken op elektra verder ook nog vergelijken op kosten. Want wat is voordeliger: koken op gas of elektrisch koken? Het verbruik van elektrisch koken ligt – afhankelijk van het type kookplaat – tussen de 175 kWh (inductiekookplaten) en 225 kWh (keramische kookplaten) per jaar. 

Koken op gas is heel lang de goedkopere optie geweest. De prijs van gas gaat echter flink toenemen, terwijl de prijs van elektra naar verwachting zal afnemen.

We kunnen koken op gas en koken op elektra verder ook nog vergelijken op kosten. Want wat is voordeliger: koken op gas of elektrisch koken? 

Het verbruik van elektrisch koken ligt – afhankelijk van het type kookplaat – tussen de 175 kWh (inductiekookplaten) en 225 kWh (keramische kookplaten) per jaar. Koken op gas is heel lang de goedkopere optie geweest. De prijs van gas gaat echter flink toenemen, terwijl de prijs van elektra naar verwachting zal afnemen.

Elektrisch koken: inductie of keramisch

Binnen de categorie elektrisch koken zijn er twee soorten kookplaten: de inductiekookplaat en de keramische kookplaat. Maar wat kies je nu: gas of inductie? Of gas of keramisch? Om je te helpen bij het vinden van de beste kookplaat, gaan we in de volgende alinea dieper op beide soorten in.

Hoe werkt koken op inductie?

Wat is inductie koken? Er zijn verschillende typen inductieplaten, van volledige inductie tot een combinatie tussen inductie en gas. Bij een inductie kookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting. Om specifiek te zijn, worden elektrische stromen in draden opgewekt door veranderingen van het aanwezige magnetische veld. Er wordt daarom ook vaak gesproken over magnetische inductie.

Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst. Wanneer je de pan weer van de plaat haalt, is de plaat dan ook niet heet, maar alleen warm. Koken met een inductiekookplaat is zodoende veiliger dan koken op gas. Een van de andere voordelen van koken op een inductiefornuis is dat de pannen snel warm zijn.

Er zijn echter ook nadelen. Zo heb je om te kunnen koken op inductie (soms) nieuwe pannen nodig. Een ander nadeel is dat inductieplaten qua aanschafkosten vaak de duurste kookplaten zijn. Met een inductiekookplaat verbruik je gemiddeld 175 kWh per jaar. Het is zodoende (nu nog) duurder dan koken op gas.

Hoe werkt keramisch koken?

Een keramische kookplaat werkt met metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd. Deze verwarmingselementen worden bedekt met een glasplaat en gloeien rood als ze heet zijn. Volgens velen is keramisch koken zelfs makkelijker dan koken op gas. Net als bij een gasfornuis kun je vaak aan een knop draaien om het verwarmingselement aan te zetten.

Daarnaast heb je bij keramisch koken niet per se nieuwe pannen nodig. Een nadeel van de keramische kookplaat is dat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam gaat en de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is. Bij keramische kookplaten ligt je stroomverbruik zo rond de 225 kWh. Dat is meer dan bij het koken op inductie.

Er zijn trouwens nog een aantal verschillen tussen de twee opties. Vandaar dat we hieronder dieper ingaan op de vraag Kookplaat: keramisch of inductie?

Kookplaat kopen: inductie of keramisch?

Als je voorkeur uitgaat naar elektrisch koken, kun je kiezen tussen keramisch of inductie. Maar wat is het verschil tussen inductie en keramisch? Om te beginnen heb je om te koken op inductie (soms) inductie pannen nodig. Deze pannen hebben een platte, dikke en magnetiseerbare bodem die de opgewekte warmte goed kan verdelen. Bij het koken op een keramische kookplaat kun je sowieso ook niet-metalen pannen gebruiken.

Een tweede verschil heeft te maken met stroomverbruik. We beginnen met het verbruik van een inductie kookplaat. Inductie behaalt het hoogste energierendement, namelijk zo’n 80 tot 90 procent. Met een inductiekookplaat verbruik je gemiddeld 175 kWh per jaar. Is je koopplaat keramisch? Het verbruik van een keramische plaat ligt met 225 kWh hoger. Het rendement van koken ligt bij deze kookplaten rond de 60 procent.

Conclusie: inductie, keramisch of gas?

oals gezegd helpen we je graag met het vinden van die ene geweldige én goedkope kookplaat. Om te bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is, zetten we de voor- en nadelen nog even op een rijtje.

• Bij koken op gas kun je de warmte goed regelen. Een gaskookplaat is goedkoop in aanschaf. Koken op gas is echter inefficiënt; er gaat warmte verloren. Met de stijgende gasprijzen is deze manier van koken niet toekomstbestendig.

• Koken op inductie is vanwege de snel afkoelende platen veilig. Ook is een inductiekookplaat zuiniger dan een keramische kookplaat. Het nadeel is dat je soms nieuwe pannen nodig hebt.

• Keramisch koken is eenvoudig. Ook heb je vaak geen nieuwe pannen nodig. Een nadeel is dat de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is en het stroomverbruik hoger ligt.

Geplaatst op Geef een reactie

Vaatwasmachine, de manier om je vieze vaat het snelste schoon te krijgen!!

Een vaatwasmachine is – net als bijvoorbeeld een wasmachine – witgoed. Dit soort huishoudelijke apparatuur is meestal niet heel goedkoop. Ook moet je goed nadenken over de features van je toekomstige afwasmachine. Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaand model, een extra smalle vaatwasser of een extra kleine? Het is slim om je voor aankoop van een vaatwasser goed te oriënteren. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Hoe werkt een vaatwasser?

Een afwasmachine is wat ons betreft een geweldige uitvinding: je stopt de vuile vaat er in en hij komt er schoon weer uit. Nooit meer kliederen met een sopje, nooit meer een aanrecht vol vuile vaat. Een vaatwasser werkt net even anders dan handmatig afwassen, waarbij je met een afwaskwast in combinatie met een mild afwasmiddel etensresten en vet verwijdert.

Bij een vaatwasser wordt eerst een laagje water op de bodem van de machine gepompt. Het water wordt door het verwarmingselement, dat vaak net onder de sproeiarmen zit, verwarmd. Het vaatwasmiddel (tegenwoordig vaak een vaatwastablet) wordt door de tijdschakelaar van de vaatwasmachine automatisch op het juiste moment toegevoegd. Het verwarmde water met het opgeloste vaatwasmiddel wordt via de sproeiarmen omhoog gepompt. Door de druk gaan de sproeiarmen draaien en wordt het water met grote kracht uit de gaatjes gespoten. Die kracht is nodig om het vuil goed weg te spoelen. 

Als de vaat schoon is, wordt het vieze afwaswater afgevoerd en weer nieuw water verwarmd om de het vaatwasmiddel van de vaat af te spoelen. Tot slot wordt het spoelwater afgepompt en kan de vaat drogen. Worden je kunststof spullen niet goed droog? Gebruik dan extra glansspoelmiddel, ook als je alles-in-één- vaatwastabletten gebruikt.

Vaatwasser of met de hand afwassen?

Een vaatwasser verbruikt per afwasbeurt gemiddeld twee keer meer energie dan een handafwas. Daardoor is een vaatwasser dus minder milieubewust dan afwassen met een teiltje. Toch pakt onder bepaalde omstandigheden de handafwas juist slechter uit voor het milieu, bijvoorbeeld als je afwast onder de lopende kraan of veel warm water gebruikt om de vaat voor te spoelen. Als je een vaatwasser gebruikt is met de hand voorspoelen trouwens helemaal niet nodig, zolang je de etensresten maar verwijdert. Sterker nog: als de vaat lekker vies is, werkt je vaatwasmiddel beter! Ook als je voor de handafwas water gebruikt dat afkomstig is uit een elektrisch toestel voor warm water (zoals een close-in boiler) is een vaatwasser milieuvriendelijker.

De nieuwste generatie vaatwassers gaat enorm efficiënt om met water en is ook behoorlijk energiezuinig. Wil je graag rekening houden met het milieu bij de aanschaf van een nieuwe afwasmachine, let dan op het energielabel. Daarop staat de energie-efficiëntie van de vaatwasser aangegeven. Hoe groener het label, des te zuiniger is de vaatwasser. Een afwasmachine met een A-label gebruikt minder water en bespaart tot 27% energie vergeleken met een vaatwasser met C-label.

Ook staat op het energielabel het verbruik in kWh per jaar. Let op, dat is op basis van een gemiddeld aantal vaatwasbeurten en kan dus afwijken van jouw gebruik! Een goedkope vaatwasser is vaak wat minder zuinig dan een duurdere. We adviseren je ook om een machine op maat te kopen, want een kleine vaatwasser verbruikt ongeveer twee keer zo weinig energie als een grote. Nog meer tips om het milieu te sparen: draai altijd een volle machine en kies voor een eco-programma. Dit duurt vaak wel wat langer, maar wast op lagere temperaturen.

Soorten vaatwassers

Voor je tot kopen van een vaatwasmachine overgaat, moet je eerst bepalen of je een vrijstaande vaatwasser of een inbouwmodel zoekt. Vrijstaande vaatwassers zijn bedoeld om ‘los’ te plaatsen in de keuken en zijn goedkoper dan inbouw-apparaten. Wil je de vaatwasmachine onder het aanrechtblad inbouwen in de keuken, dan heb je een inbouw vaatwasser nodig. Dit is veruit het meest verkochte type vaatwasser. Inbouwmodellen hebben geen afgewerkt bovenblad of afgewerkte zijwanden.

De meeste inbouwvaatwassers hebben het bedieningspaneel niet aan de voorkant, maar bovenop de rand van de deur. Je kunt daardoor een kastfrontje (deurpaneel) voorop de vaatwasser laten bevestigen, zodat hij volledig uit het zicht is. Dit heet: volledig geïntegreerd. Een inbouwmodel zonder eigen deurpaneel heet onderbouw of half-geïntegreerd. Bij dit model kan het bedieningspaneel wél aan de buitenkant van de deur zitten. Soms kun je ook van een vrijstaande vaatwasser het bovenblad eraf halen en de vaatwasser dan onder het aanrechtblad inbouwen.

Is je aanrecht hoger dan 85 centimeter, dan kun je een extra hoog model bestellen. Doordat een hoge vaatwasser een hogere binnenruimte heeft, kun je er grotere vaat in zetten. Er passen niet noodzakelijk meer couverts in dan bij een standaard-vaatwasser. Let altijd goed op de specificaties (afwerking voorkant, bedieningspaneel, instelbare hoogte, kan het bovenblad eraf) als je een vaatwasser koopt. Fabrikanten maken namelijk niet altijd duidelijk onderscheid tussen volledig geïntegreerde of half-geïntegreerde vaatwassers. Ben je een echte (hobby)kok dan kun je overwegen een horeca vaatwasser te kopen. Zo’n machine is speciaal gemaakt voor intensief en veelvuldig gebruik.

De zuinigste en meest verkochte vaatwasser heeft een standaardformaat van 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Er passen gemiddeld 12 couverts in. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon voor één maaltijd: een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas bijvoorbeeld, of een ontbijtbord, kopje. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij, die worden per zes couverts gerekend. Soms passen er meer dan 12 couverts in een vaatwasser van standaardformaat. Dat heeft dan te maken met de indeling: een bestekkorf neemt meer ruimte in dan een besteklade en soms staan de spullen dichter tegen elkaar aan in het rek.

Ben je met zijn tweeën of heb je niet veel ruimte over in de keuken, dan kun je kiezen voor een smalle vaatwasser (45 cm breed). Een smalle vaatwasser heeft dezelfde hoogte als een standaard model, maar is 15 cm minder breed. Er passen ongeveer 9 couverts in, maar grote braadpannen of ovenschalen passen daar niet meer bij. Je kunt dit model zowel vrijstaand als inbouw kopen. Smalle vaatwassers zijn relatief prijzig, je betaalt er ongeveer evenveel voor als voor een standaard vaatwasser. 

Ben je alleen en kook je niet vaak, dan is een minivaatwasser misschien wat voor jou. Je kunt zo’n 45 cm hoge minivaatwasser op je aanrecht zetten, vandaar dat ze ook wel opzetvaatwassers worden genoemd. In dit model passen ongeveer 6 couverts, er is geen ruimte voor pannen. De meeste minivaatwassers zijn vrijstaand, er zijn slechts een paar inbouwmodellen verkrijgbaar. Vergeleken met een standaard vaatwasmachine duurt het programma erg lang en vallen de was- en droogprestaties wat tegen. Ook zijn ze niet zo zuinig en relatief duur.

Hoe kies ik de beste vaatwasser?

Wil je een vaatwasser kopen? Dan heb je de keuze tussen een goedkope vaatwasser en eentje met goede specificaties. Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaande? Welke indeling vind je handig? En wat is eigenlijk de beste afwasmachine? Dat kun je zien aan de reviewscores van andere consumenten. Zo weet je zeker dat je zelfs met een budgetmodel niet meteen met een dure vaatwasser-reparatie opgezadeld wordt. Hier kun je de prijzen van alle goede en goedkope vaatwassers met elkaar vergelijken.

Eigenschappen van een vaatwasser

Er zijn heel veel criteria waar je op kunt letten als je een vaatwasser wilt kopen. Misschien heb je een specifiek merk in je hoofd, omdat je zo tevreden was met je oude Whirlpool vaatwasser, of zoek je juist vooral op specificaties als formaat en belading. Met behulp van onze filters kun je ook selecteren op de hoeveelheid water die de machine gebruikt en de energiekosten. Ook kun je filteren op specifieke vaatwasser-onderdelen als een beladingssensor of het materiaal van de kuip. Zoek je een vaatwasser met een bestekbak of vind je een besteklade handiger? Nog een tip: vergeet niet om een waterslot voor je vaatwasser te regelen, om lekkage te voorkomen!

 AEGAEG FFB53600ZWAEG FFB63806PM ComfortLiftAEG FSB53907ZafwasmachinebeladingssensorBoschBosch SMS25AW02EBosch SMS68IW00EdeurpaneeldroogprestatiesEnergiezuinighuishoudelijkhuishoudelijke apparatuurInbouw vaatwasserkWhMieleMiele G 4383 SC ViMiele G 7100 SC BWMiele G 7150 VimilieuvriendelijkminivaatwasseropzetvaatwasserSIemensSiemens SN236I01IESiemens SN435S00AESiemens SN658X03TEvaatwasservaatwassersvoorspoelenVrijstaande vaatwasserWhirlpool WIC 3C22 Pzuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Televisies, het apparaat met de meeste functies!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste tv?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

Soorten tv’s

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

Hoe groot moet je tv zijn?

Het formaat van je televisie is erg belangrijk. Het hangt af van de kwaliteit van je tv, de grootte van je kamer, de kijkafstand en je persoonlijke voorkeuren. Allemaal zaken die meewegen in je keuze voor een kleine of juist een grote tv. Populaire televisies beginnen bij 32 inch (81 cm). De kijkafstand moet dan maximaal 2 meter zijn, anders begin je details te missen. Voor de populaire formaten tv’s geldt:

Formaat – maximale kijkafstand Full HD

32 inch – 203 cm

40 inch – 255 cm

55 inch – 348 cm

65 inch – 413 cm

Over het algemeen komt het erop neer dat je minimaal twee keer de diameter van het scherm af moet zitten, anders zit je te dichtbij. Meet dus eerst de afstand van de plek waar je televisie komt te staan tot de plek waar je meestal zit en doe dat getal door de helft. Dan heb je ongeveer de juiste grootte van je nieuwe televisie te pakken.

Welke merken tv’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

Welke features moet je tv hebben?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Geplaatst op Geef een reactie

Je bent op zoek naar een nieuwe oven en een nieuwe magnetron. Maar voordat je verschillende modellen vergelijken gaat, kan het nooit kwaad om je een beetje in te lezen. Zo maak je makkelijker de beste keuze. In dit artikel helpen we je graag een eindje op weg. We beantwoorden daarvoor een aantal vragen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een combi-oven en een combimagnetron? Wat zijn de voordelen en nadelen van beide opties? En kun je beter een vrijstaand of een inbouw exemplaar kopen?

Verschillen

Combi-ovens combineren kort gezegd verschillende ovenfuncties met een magnetronfunctie. Anders gezegd: dit type oven beschikt over de functies van een oven én over een magnetronfunctie. Het is dus een oven met magnetronfunctie. Dankzij de specificaties van een combi-oven kun je dus gebruik maken van verschillende ovenfuncties en daarnaast gerechten opwarmen met behulp van de magnetronfunctie.

Ondanks dat er veel verwarring over bestaat en veel mensen de termen door elkaar gebruiken, is een combi-oven absoluut niet hetzelfde als een combimagnetron! De combimagnetron is namelijk een magnetron die uitgebreid is met een grill- en hetelucht-functie. Je ziet dit verschil ook duidelijk terug: een combimagnetron heeft – net als een normale magnetron – een draaiplateau.

Bij de combioven ligt de nadruk dus op de ovenfuncties en bij de combimagnetron juist op de magnetronfuncties. Dat is echter niet het enige verschil. Het is voor het maken van een keuze ook belangrijk om alvast te weten waar je de combi-oven of combimagnetron gaat plaatsen. Wanneer je het apparaat wilt inbouwen, kun je voor zowel een combi-oven als een combimagnetron kiezen. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een vrijstaand apparaat is de combimagnetron echter je enige keuze. Combi-ovens zijn vrijwel altijd inbouw modellen, die je dus niet los op je aanrecht kunt plaatsen.

Inbouw of vrijstaande combimagnetron

De combimagnetron is zowel ingebouwd als vrijstaand verkrijgbaar. Mocht je er de ruimte voor hebben, dan staat een inbouw magnetron natuurlijk vaak fraaier, maar het is echter wel duurder. Het grote voordeel van een vrijstaande combimagnetron is dat deze verplaatsbaar is. Je kunt het apparaat dus gemakkelijk opbergen als je deze niet nodig hebt.

Over het algemeen heeft een combimagnetron een maximale inbouwhoogte van 45 centimeter. Er zijn ook apparaten verkrijgbaar met een inbouwhoogte van 38 of 60 centimeter. Vrijstaande combimagnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Over het algemeen is een vrijstaande combimagnetron echter vaak wat kleiner. Bij een inbouwmagnetron heb je zodoende vaak een ruimere keuze als je een model met een grote inhoud op het oog hebt.

Voordelen van een combimagnetron

Het voordeel van een combimagnetron is dat deze vaak een slag kleiner is dan de combi-oven en zodoende nog minder ruimte in beslag neemt. De kleine afmeting vertaalt zich ook in een kleinere prijs, zodat de combimagnetron bij een klein budget vaak een betere keus is. De kleine afmeting heeft natuurlijk ook een keerzijde: zo kun je er minder in kwijt. Deze apparaten bevatten bijvoorbeeld alleen een draaiplateau of slechts twee inschuifhoogtes, zodat je niet veel gerechten tegelijk kunt klaarmaken. Daarnaast is het door het draaiplateau vaak niet mogelijk om grote of vierkante ovenschalen te plaatsen. Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.

Geplaatst op Geef een reactie

Welke wasdroger past bij u?

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd.

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Fornuis, het belangrijkste apparaat in de keuken!!

Van alle keuken apparatuur die je koopt is de aanschaf van een nieuw fornuis misschien wel het belangrijkst. Dat gebruik je namelijk elke dag. Het meest verkochte fornuis is er eentje uit de categorie ‘Elektrisch fornuis gaskookplaat’, oftewel een fornuis waarbij je koken op gas combineert met een elektrische oven. Ben je tevreden met vier kookzones of wil je er meer? Een standaardfornuis met 4 pitten of kookzones meet 60 x 60 x 85 cm. Kies je voor meer pitten of kookzones, dan neemt de breedte toe.

Je kunt een fornuis kiezen met een breedte tussen 50 en maar liefst 150cm. Ben je op zoek naar een energiezuinig fornuis, let dan ook op het energielabel! Fornuizen met energielabel A++ zijn te koop met een gaskookplaat, een keramische kookplaat of een inductieplaat.

Wat is een fornuis?

Bij een fornuis denken nog veel mensen aan een klassiek gasfornuis met oven, en dat is inderdaad ook het meest gebruikte fornuis in de Nederlandse keukens. Logisch, want vrijwel iedere Nederlandse woning heeft een gasaansluiting en koken op een gasfornuis is eenvoudig. Eigenlijk koop je altijd een fornuis met oven; anders wordt het een kookstel of kookplaat genoemd. Je hebt drie keuzemogelijkheden: het kookgedeelte en oven zijn beide elektrisch, het kookgedeelte en oven werken beide op gas of het kookgedeelte werkt op gas en de oven is elektrisch. De tweede variant, een gasfornuis met een oven op gas, is moeilijk te vinden. 

Doordat elektrische ovens zoveel verschillende functies bieden en veel beter in te stellen zijn, kiezen de meeste mensen voor deze variant. Toch biedt een gasoven zeker voordelen. Doordat gas voornamelijk bestaat uit water(stof,) onttrekt het veel minder vocht uit de gerechten, waardoor vlees en vis malser bereid kunnen worden. Een elektrisch gasfornuis is meestal voorzien van een elektrische vlamontsteking, waardoor je geen aansteker of lucifers nodig hebt om de gaspit aan te steken. De meeste fornuizen worden losstaand verkocht, maar er zijn ook inbouwmodellen verkrijgbaar die volledig kunnen worden geïntegreerd in de keuken.

Gasfornuis of elektrisch fornuis

Bij het kopen van een fornuis sta je voor de keuze: ga ik koken op gas of op elektriciteit? Wil je op een gaskookplaat of –fornuis koken, dan heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een gasaansluiting. Nieuwbouwwoningen worden echter niet meer standaard met een gasaansluiting opgeleverd. Dit heeft te maken met de plannen van de regering om de gaskraan uiterlijk 2030 dicht te draaien. Uiteindelijk zullen we dus allemaal over moeten stappen op elektrisch koken. Als je langer dan 12 jaar gebruik wilt maken van je fornuis, is het handig om dit mee te nemen in je beslissing. Heb je nu niet zo’n groot budget, dan is een gasfornuis of keramisch fornuis de beste optie voor jou.

Koken op gas is niet de meest efficiënte manier van koken, aangezien maar liefst 40 tot 50% van de warmte verloren gaat. Het schoonmaken van een gasfornuis met branders en panhouders kan veel werk zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor gas op glas. Je koopt dan een gasfornuis met een glazen oppervlak, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Aangekoekt eten kun je eenvoudig wegkrabben met een krabbertje en daarna kun je de glasplaat afnemen met een goede microvezeldoek, eventueel met wat azijn om strepen te voorkomen.

Kies je voor elektrisch koken, realiseer je dan dat een elektrisch fornuis vanwege het hoge vermogen moet worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom. Een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis biedt allerlei voordelen; de glasplaat is eenvoudig schoon te maken, het is energiezuiniger dan koken op gas en je eten is sneller klaar. Bij elektrisch koken kun je kiezen uit een keramisch fornuis of een inductie fornuis.

Bij een keramische kookplaat wordt een glazen plaat verwarmd door metalen spiralen; de glazen plaat wordt heet en verwarmt zo de pannen. Voor je de glasplaat kunt schoonmaken moet je wel wachten tot de kookzones goed afgekoeld zijn, anders kun je je handen branden. Een keramisch fornuis is een stuk goedkoper dan een inductiefornuis. Het nadeel is dan je een 5-polig stopcontact en een 5-polige Perilex stekker nodig hebt om het fornuis aan te kunnen sluiten. Ook moet er een apart groep in de meterkast worden geplaatst en moet je speciale plannen aanschaffen. De temperatuur laat zich minder goed regelen dan bij gas en inductie. Bij koken op een keramisch ligt het rendement rond de 60%. Dat wil zeggen dat slecht 60% van de energie gebruikt wordt om de pan te verwarmen.

Een inductiefornuis is duurder in de aanschaf, maar met een rendement van ongeveer 80-90% wel veel zuiniger in gebruik dan een gas- of keramisch fornuis. Inductiekookplaten worden niet warm; ze werken met een magnetisch veld, waardoor alleen de onderkant van de pan warm wordt. Voordeel hiervan is dat voedsel dat overkookt niet zo snel in de glasplaat zal branden omdat deze nauwelijks warm wordt. Heeft je fornuis inductie, dan krijg je vaak handige extra’s als kinderbeveiliging, een pauzefunctie en een timer.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een fornuis?

Bij de aanschaf van een fornuis met oven bepaal je allereerst of je een voor vrijstaand model kiest of voor inbouwapparatuur. Wellicht heb je al een oven, en kun je volstaan met inbouw kookplaten. Vervolgens bepaal of je op gas of elektrisch wil koken. Kies je voor koken op gas, dan heb je een grote keuze uit fornuizen met elektrische oven. Gasfornuizen met een gasoven zijn zeer beperkt verkrijgbaar. De merken AGA en Boretti hebben deze wel in het assortiment. Standaard meet een gas-, keramisch of inductiefornuis 60 cm bij 60 cm bij 85 cm.

Wil je meer pannen op het vuur kunnen zetten, dan kun je kiezen voor een 5 pits gasfornuis of een 6 pits gasfornuis of een keramisch of inductie-fornuis met 5 of 6 kookzones. Steeds meer mensen kiezen voor een wat breder gasfornuis 90 cm met meerdere functies, waaronder speciale wokbranders. Met dit soort extra’s meet je fornuis 90 cm tot 120 en zelfs 150 cm in de breedte. Bedenk hierbij wel dat je boven zo’n extra breed fornuis ook een even brede afzuigkap moet laten plaatsen. Overigens zijn sommige fornuizen voorzien van ingebouwde afzuiging!

Nu je weet welk type fornuis je voorkeur heeft, kunnen we kijken naar de verschillende functies. Fornuizen worden namelijk steeds geavanceerder. Denk maar eens aan een bakplaat met flexibele kookzones, waarbij de kookzones uiteenlopende formaten en vormen hebben, zoals een extra grote (rechthoekige) braadzone. Er zijn ook fornuizen te koop met een bakplaat waar je vlees, vis en groenten op kunt bakken, zonder dat je een pan hoeft te gebruiken. Deze bakplaat (ook wel fry top genoemd) is zeer hittebestendig, zodat vlees en vis direct wordt dichtgeschroeid.

Slimme fornuizen zijn uitgerust met sensoren, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er nooit meer een pannetje overkookt. Of neem een braadsensor: je selecteert het programma dat je wilt gebruiken, wacht op het signaal, legt het product in de pan en braadt het dan automatisch bij de ideale temperatuur. De braadsensor neemt vervolgens de bediening over, zodat jij er amper omkijken naar hebt! Een ander voordeel van zo’n smart fornuis is dat je door de intelligente timing en de efficiënte controle van de temperatuur sneller kunt koken en dus energie bespaart. Ook kun er bijvoorbeeld voor kiezen een melding op je telefoon te krijgen als de oven voorverwarmd is.

Veel ovens van moderne fornuizen kennen allerlei extra functies, zoals de eco-functie. Met deze eco-functie combineert de oven vaak verschillende warmte-elementen en standen, met als doel energie te besparen. Of neem de ontdooifunctie, waarmee je bevroren voedsel kunt ontdooien. Er bestaan ook zogenoemde pyrolyse ovens, die met extreem hoge hitte alle overgebleven voedselresten verbranden. Omdat je het overgebleven hoopje as zo kunt opvegen, is het schoonmaken een makkie. Een laatste functie die we noemen is het koelsysteem. Een oven met inwendige koeling is bijvoorbeeld sneller afgekoeld dan een gewone oven en ovens met een koele deur worden tijdens het gebruik niet warm aan de buitenkant.

Geplaatst op Geef een reactie

Tv, het apparaat met de beste kijkfuncties!!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste tv?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

Soorten tv’s

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

Hoe groot moet je tv zijn?

Het formaat van je televisie is erg belangrijk. Het hangt af van de kwaliteit van je tv, de grootte van je kamer, de kijkafstand en je persoonlijke voorkeuren. Allemaal zaken die meewegen in je keuze voor een kleine of juist een grote tv. Populaire televisies beginnen bij 32 inch (81 cm). De kijkafstand moet dan maximaal 2 meter zijn, anders begin je details te missen. Voor de populaire formaten tv’s geldt:

Formaat – maximale kijkafstand Full HD

32 inch – 203 cm

40 inch – 255 cm

55 inch – 348 cm

65 inch – 413 cm

Over het algemeen komt het erop neer dat je minimaal twee keer de diameter van het scherm af moet zitten, anders zit je te dichtbij. Meet dus eerst de afstand van de plek waar je televisie komt te staan tot de plek waar je meestal zit en doe dat getal door de helft. Dan heb je ongeveer de juiste grootte van je nieuwe televisie te pakken.

Welke merken tv’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

Welke features moet je tv hebben?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Geplaatst op Geef een reactie

Zo wordt strijken leuk!!

Strijken is de minst gewaardeerde klus in het huishouden: slechts één op de tien Nederlanders is er dol op. Maar juist als je niet van strijken houdt, moet je niet met een oud strijkijzer klungelen. Met een fijn apparaat wordt het klusje namelijk een stuk makkelijker. Wil je een strijkijzer kopen en ga je zoeken op internet, dan zul je ontdekken dat de keuze enorm is.

Wat is een strijkijzer?

Een strijkijzer is onmisbaar als je graag in ongekreukte kleding loopt. Het meest verkochte strijkijzer is een stoomstrijkijzer. De stoom die vrijkomt tijdens het strijken zorgt voor een snel en glad strijkresultaat. Strijk je vaak grote hoeveelheden wasgoed en zwaar gekreukelde stoffen, dan is een stoomgenerator een goede keuze. Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir dat aan het strijkijzer verbonden is met een stoomsnoer. 

Het stoomvermogen is een stuk groter dan van een gewoon stoomstrijkijzer en het grote waterreservoir zorgt dat je kunt doorstrijken zonder water bij te vullen. Wil je goed kunnen strijken, dan moet je ook een zogenaamde strijktafel of strijkplank kopen. Zo’n strijkplank voor stoomstrijkijzer is op hoogte instelbaar en de hoes weerkaatst de warmte, waardoor het strijken makkelijker wordt.

Eigenschappen strijkbout

Bij het kopen van een strijkbout zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten; want als je weet wat voor jou belangrijk is kun je eenvoudig het beste stoomstrijkijzer kopen. Als eerste kun je letten op het vermogen, dat wordt weergegeven in watt. Het aantal watt geeft aan hoe snel het strijkijzer opgewarmd is. Wil je lekker snel kunnen beginnen met strijken, dan heb je dus een strijkijzer met een hoog vermogen nodig. Kijk ook naar de hoeveelheid stoom die het apparaat genereert, die bepaalt voor een groot deel het strijkresultaat. De hoeveelheid stoom wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min).

Voor het beste resultaat strijk je wasgoed eerst mét en daarna zónder stoom. Een regelbare stoomtoevoer is daarom erg handig. Daarnaast hebben veel stoomstrijkijzers extra functies om hardnekkige kreukels te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie. Bij het uitzoeken van een stoomstrijkijzer kun je ook letten op de inhoud van het waterreservoir. Hoe grote de inhoud, hoe hoger de stoomopbrengst en hoe sneller de kreukels verdwijnen. Gemiddeld meet de inhoud van een reservoir 0,3 liter. Sommige reservoirs kun je loshalen en vullen onder de kraan.

Stoomgeneratoren hebben een veel groter waterreservoir dan een stoomstrijkijzer, tot wel twee liter. Hierdoor hoef je tussendoor geen water bij te vullen en kun je dus lekker doorstrijken. Ook stoomt een stoomgenerator veel krachtiger dan een stoomstrijkijzer, waardoor strijken makkelijker wordt. Een stoomgenerator is wel een stuk groter dan een strijkijzer en weegt ook veel meer. De strijkbout zelf is echter een stuk lichter, omdat er geen water in hoeft. Er zijn veel verschillen tussen het vermogen, capaciteit van het waterreservoir en het gebruiksgemak van stoomgeneratoren.

Heb je je keuze gemaakt, dan kun je eenvoudig zoeken naar een goede stoomgenerator aanbieding. Wil je echt professioneel aan de slag, kies dan voor een strijksysteem. Dat is een strijkplank met een ingebouwde stoomgenerator. Ook heeft een strijkmachine een actieve strijkplank met een aanzuig- en blaassysteem dat plooien en doordruk van naden voorkomt.

De meeste stoomstrijkijzers hebben een tuimelsnoer. Dat is een strijkijzersnoer dat omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer. Het pijpje zorgt ervoor dat het snoer nooit in de weg kan liggen tijdens het strijken, of je nu links- of rechtshandig bent. Handig! Wil je helemaal van het snoer af, dan is dat mogelijk als je een snoerloos strijkijzer kiest. Een draadloos strijkijzer zet je steeds weer op het basisstation om het apparaat op te laden. Vaak heb je ook de mogelijkheid om het snoer wél aan te sluiten.

Een snoerloos strijkijzer is makkelijk verticaal te gebruiken, zodat je kleding aan een hanger of gordijnen kunt stomen. Let ook even op de strijkzool: dat is de onderkant van het strijkijzer. Vrijwel alle strijkzolen glijden soepel. maar keramische, Ultragliss en SteamGlide strijkzolen zijn krasvast en plakken niet aan de kleding vast. Sommige strijkijzers schakelen zichzelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt.

Soorten strijkbouten

Vroeger werd met een droogstrijkijzer gestreken, dat is een strijkijzer zonder stoom. Aangezien vocht zorgt voor een beter strijkresultaat, moet je bij een droogstrijkijzer zelf het water aan het wasgoed toevoegen, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Droogstrijkijzers zijn nog wel verkrijgbaar, maar worden niet veel meer verkocht. Wil je snel en makkelijk strijken, dan is een stoomstrijkijzer dus een betere keuze. Een stoomstrijkijzer is een gewoon strijkijzer dat kan stomen, waardoor de kreukels sneller verdwijnen.

Stel je ook tijdens je vakantie prijs op strak gestreken kleding, dan kun je een reisstrijkijzer meenemen. Een reisstrijkijzer is kleiner dan een gewoon strijkijzer en vaak kan het handvat neergeklapt worden, waardoor het makkelijk mee te nemen is in je koffer. Het vermogen van een reisstrijkijzer is minder hoog dan van een gewoon strijkijzer. Voor heel fijn strijkwerk kun je een mini strijkijzer gebruiken; dit is een penvormig strijkijzer met een fijne punt die in alle kleine hoekjes kan komen. Wij helpen je met het vinden van de beste strijkijzer aanbieding, welk soort strijkijzer je ook zoekt. 

Strijkijzer schoonmaken

Als je regelmatig strijkt moet je zo nu en dan je strijkbout schoonmaken. Veel werk is dat niet: je kunt de strijkzool schoonmaken als deze vuil is en het strijkijzer ontkalken. De strijkzool kun je eenvoudig schoonmaken met een speciale reinigingsstick, die verkrijgbaar is bij de drogist. Het belangrijkste deel van een strijkbout reinigen is het ontkalken. Kalk kan namelijk leiden tot problemen bij het strijken en het strijkijzer kan stuk gaan als je nooit ontkalkt. Je kunt kalkopbouw voorkomen door het strijkijzer per tien strijkbeurten even door te spoelen met kraanwater en na iedere strijkbeurt het waterreservoir te legen. Als het water in jouw regio erg hard is, kun je het mengen met gedestilleerd water.

Een stoomstrijkijzer schoonmaken is simpel. Veel strijkijzers hebben een antikalkstaafje dat kalk aantrekt. Zet dit staafje regelmatig in een glaasje met schoonmaakazijn of citroensap. In de handleiding staat hoe vaak je dit hoort te doen. Werkt jouw strijkijzer met antikalkcassettes, dan geeft het apparaat zelf aan wanneer je deze moet vervangen.

Let bij de aanschaf van zo’n strijkijzer goed op de kosten van deze cassettes, want deze kunnen oplopen van een paar euro tot wel 25 euro per jaar. Andere strijkijzers hebben een reinigingsknop. Als je deze knop indrukt, kun je de kalk zo uit de gaatjes van de strijkzool schudden. Strijk na het reinigen eerst een oude lap, er kunnen namelijk nog kalkdeeltjes loskomen.

Strijken zonder strijkijzer

Strijken zonder strijkijzer onmogelijk? Welnee! Je kunt best een paar kreukels laten verdwijnen als er geen strijkijzer in de buurt is. Bijvoorbeeld door een kledingstomer te gebruiken. Met dit apparaat stoom je eenvoudig de kreukels uit je kleding. Daarnaast doodt een kledingstomer bacteriën en kun je er kleding mee opfrissen. Heb je geen kledingstomer bij de hand, dan kun je gekreukelde kleding ook in de badkamer hangen als je aan het douchen bent. De stoom van jouw douche haalt de kreukels uit je kleding. Het resultaat is natuurlijk niet zo strak als met een strijkijzer, maar je kunt toch weer met goed fatsoen voor de dag komen.

Welke merken maken de beste strijkijzers?

Tefal biedt zowel geweldige strijkijzers als stoomgeneratoren. Kies je voor een Tefal stoomstrijkijzer, dan heb je keuze uit betaalbar instapmodellen tot modellen met hoge stoomkracht en extra stoomstoten. De stoomstrijkzolen van Tefal zijn ontworpen voor een perfecte verdeling van de stoom en hebben een precisiepunt zodat je bij lastig te bereiken plekken kunt komen. Kies voor een Tefal stoomgenerator, dan krijg je wel drie keer meer stoom dan met een gewoon stoomstrijkijzer!

Een Philips strijkijzer is altijd een goede keuze. Een Philips stoomstrijkijzer heeft vaak extra functies, zoals een speciale eco-stand, een afneembaar reservoir of een automatisch reinigingsprogramma. Met de Philips PerfectCare lijn kun je alle stoffen achter elkaar strijken, zonder de instellingen te veranderen. Met een Philips stoomgenerator haal je kwaliteit in huis: kies je voor een compact model of een extra grote met een waterreservoir van 1,5 liter?

Geplaatst op Geef een reactie

Airco, Aircooler of toch ventilator?

Airco

Een airconditioning laten installeren of toch kiezen voor een mobiele airco: beide keuzes hebben verschillende voor- en nadelen. Er zijn twee soorten mobiele airconditioning apparaten. Het voordeel van een mobiele airco in monoblock is dat alle onderdelen zijn samengevoegd in één unit. Op deze manier kun je de airco makkelijk verplaatsen in huis. Aan deze unit zit een afvoerslang bevestigd waardoor de condens naar buiten kan.

De airconditioning zuigt de warme lucht naar binnen en laat deze daar in aanraking komen met koelvloeistof. De koude lucht wordt vervolgens via een ventilator weer de ruimte in geblazen. Het voordeel is dat met het aanzuigen van deze warme lucht de airco ook meteen als luchtreiniger (via een filter) en luchtontvochtiger werkt. Het vocht verlaat de luchtkoeler via de afvoerslang. Deze afvoerslang kun je installeren in een speciale afvoer of gewoon uit het raam hangen. Als je de airconditioning lange tijd laat aanstaan, kan de lucht in de ruimte erg droog worden. Door een luchtbevochtiger aan te schaffen, reguleer je zowel je koude als je vochtige lucht.

Een mobiele airco met een splitsysteem bestaat uit twee onderdelen waarvan één deel binnen via een ventilator de koele lucht rondblaast terwijl het andere gedeelte buiten de warmte afgeeft. Het voordeel van deze luchtkoeler is dat het geluid voornamelijk buiten blijft. Daarnaast is de slang van deze luchtontvochtiger kleiner, waardoor je het raam minder ver open hoeft te doen.

Het algemene voordeel van een mobiele airconditioning is dat je deze niet door een expert hoeft te laten aansluiten. Het koelen van grote ruimtes is met een mobiele luchtkoeler moeilijker en daarnaast zijn dit soort koelers ook niet erg energiezuinig en maken ze aardig wat lawaai. In dit laatste geval is een mobiele airconditioning met splitsysteem eventueel een oplossing. Een mobiele airco komt dus het beste tot zijn recht als deze voor een korte periode, bijvoorbeeld alleen in de zomermaanden, gebruikt zal worden.

Een vaste airconditioning is er ook in twee uitvoeringen: de single-split unit en de multi-split unit. De eerste is een airconditioning voor één ruimte. Ook hierbij plaats je een onderdeel binnen en een onderdeel buiten. Bij de multi-split unit plaats je ook maar één element buiten, maar kun je meerdere luchtkoelers binnen hangen. Daardoor kun je makkelijk en overzichtelijk de temperatuur in je huis bepalen.

Aircooler

Een aircooler of luchtkoeler is als het ware een ‘ventilator plus’.

Een aircooler verschilt op verschillende punten met een airco. Een airco verplaatst de warmte naar buiten door middel van een afvoerslang of buitenunit. Een aircooler werkt anders: Zo verplaatst een aircooler warme lucht langs een koelelement voordat de lucht in de ruimte wordt geblazen. De cooler maakt geen gebruik van koelmiddelen, maar juist van (koud) water. Daarom is de aircooler minder krachtig dan een airconditioning. Het water wordt verdampt met de warmte die aan de te koelen lucht onttrokken wordt. De lucht die de aircooler vervolgens uitblaast, is hierdoor erg verfrissend. Een belangrijk kenmerk van de aircooler is dat deze de ruimte niet koelt, maar een koele luchtstroom afgeeft. Vandaar dat de aircooler kan worden gezien als een ‘ventilator plus’.

Een groot voordeel van de aircooler is dat deze geen gebruik maakt van een afvoerslang om warmte af te voeren. Dat betekent dat je de aircooler overal kunt plaatsen zonder rekening te houden met een afvoerslang die uit het raam moet. Zo komt er dus ook geen ongewenste warme lucht naar binnen! Een ander voordeel is dat je de aircooler ook in slecht geïsoleerde situaties kunt gebruiken en heel lokaal kunt plaatsen. Zo kun je optimaal genieten van een koele luchtstroom.

De aircooler is enorm mobiel en handzaam. Deze koeler is licht van gewicht, waardoor je hem eenvoudig van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Zo plaats je hem overdag in de woonkamer en plaats je hem tijdens hoge temperaturen weer op je slaapkamer voor een goede nachtrust.

Een aircooler is in vergelijking met een airconditioning veel goedkoper. Wil je in de zomer genieten van een frisse lucht in je woon- of slaapkamer, maar kies je liever niet voor een permanente of dure oplossing? Dan is een aircooler de ideale oplossing. Bij een goedkopere airconditioning heb je namelijk het risico dat deze niet optimaal werkt en ook beschikken deze airco’s vaak over een slecht energielabel. Reden genoeg om een aircooler aan te schaffen.

Enkele luchtkoelers bevatten ook een ionisator. Deze zuivert de lucht, waardoor schimmels, pollen en stof bestreden worden. De ionisator zorgt voor een gezonde en frisse lucht die je naar wens in of uit kunt schakelen.

Omdat de aircooler lucht koelt door koud water te verdampen, heeft de luchtkoeler een laag energieverbruik. Gemiddeld maar een tiende deel van een gewone airconditioning. Erg kostenbesparend dus! Daarnaast is een aircooler doorgaans veel stiller dan een mobiele airco.

Ventilator

Je kunt verschillende soorten en modellen ventilatoren kopen, waarbij het belangrijk is om vooraf te weten in welke situatie je deze gebruikt. Zo kun je bepalen hoe belangrijk functies als oscilleren en neigen zijn.

Tafelventilator

De tafelventilator kun je gemakkelijk op een tafel of bureau plaatsen. Een mogelijkheid is ook om een tafelmodel op de vloer te plaatsen, zodat de ventilator de lucht niet direct in je gezicht blaast. De meeste tafelventilatoren oscilleren, maar neigen niet. De horizontale hoek is wel handmatig vast te zetten. Tafelventilatoren zijn er in verschillende kleuren en maten: je kunt zelfs een mini ventilator bestellen voor op het bureau!

Staande ventilator

Heb je niet genoeg ruimte op het bureau of wil je verkoeling in een grotere ruimte, dan is de staande ventilator geschikt. Het staande model heet ook wel statiefmodel. Geplaatst op de vloer en in hoogte verstelbaar. Alle staande ventilatoren oscilleren en sommige modellen neigen automatisch. In de overige gevallen is de horizontale hoek handmatig vast te zetten.

Plafondventilator

Een plafondventilator bevestig je – zoals de naam al zegt – aan het plafond. Deze geluidsarme ventilatoren blazen de lucht over een groot oppervlak. Het plafondmodel vind je veel in slaapkamers, maar ook in woonkamers. In- en uitschakelen gaat meestal via de lichtschakelaar op de muur. In sommige modellen is ook verlichting verwerkt.

Vloerventilator

De vloerventilator heeft de meeste kracht van alle ventilatoren. Het vloermodel, of grondventilator, is dus geschikt voor grotere ruimtes. Omdat deze modellen krachtiger zijn, produceren ze meer geluid dan andere ventilatoren. Sommige vloermodellen kunnen ook aan de muur bevestigd worden.

Torenventilator

De torenventilator heet ook wel kolomventilator of zuilventilator. Deze ventilator plaats je op de vloer. Compact in oppervlakte maar hoger dan vloermodellen. Het zuilmodel is de ventilator met de meeste mogelijkheden. In de meeste gevallen oscilleert en neigt de ventilator. Timerfunctie, gebruikersprofielen en een display zijn bij de luxere modellen ook beschikbaar.