Geplaatst op Geef een reactie

Condensdroger of warmtepompdroger?

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd.

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Keukenmixer, snel en lekker eten maken!!!

Je kunt een maximumprijs instellen als je op zoek bent naar een goedkope keukenmachine – wie weet zit er een mooie keukenmachine-aanbieding voor jou bij. Maar wat is nu de beste keukenmachine? Hieronder geven je een aantal handige tips om je te helpen kiezen als je een keukenmachine kopen gaat.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een apparaat dat je in de keuken een hoop werk uit handen kan nemen. Met een goede keukenmachine, ook wel een keukenrobot genoemd, kun je etenswaren hakken, kneden, kloppen en persen. Je hebt dus vaak geen losse apparaten zoals een staafmixer, snijmachine of hakmolen meer nodig. Soms heeft een keuken machine een mixer met kom. Handig als je deeg wilt kneden: je zet ’m op de juiste snelheid en laat het apparaat zijn werk doen!

Als je een keukenmachine wilt kopen, moet je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je de keukenrobot wilt gaan gebruiken: wil je je eigen sapjes maken of heb je ‘m nodig voor het kneden van deeg? Ook is de grootte van de kom en de vulopening van belang, en natuurlijk het aantal snelheden waarop de keukenmachine kan hakken, mixen, kneden of persen.

Wat kun je met een keukenmachine?

De meeste keukenmachines hebben meerdere functies. Vaak zitten er ook extra accessoires bij, zoals een citruspers, handmixer of blender. Soms heeft een keukenmixer alleen standaard mesjes. Handig voor dagelijks gebruik, maar het is goed om te weten dat niet elke keukenmachine met blender geschikt is voor alle soorten etenswaren. Wil je er bijvoorbeeld hele wortelen of andere harde etenswaren in kunnen doen, dan heb je een sterk apparaat nodig, met heel scherpe mesjes.

Keukenmachines met een spiraalsnijder zijn de laatste tijd erg populair. Niet alleen ziet je groente er zo feestelijk uit op je bord, het is ook handig om zelf groentespaghetti mee te maken, als je bijvoorbeeld minder koolhydraten eet.

Deeg kneden

Wil je de keukenmachine gebruiken voor deeg kneden, kies dan voor een deegmachine of mixer keukenmachine die daarvoor geschikt is. Zo’n machine moet lang op de juiste, vaak lage snelheid kunnen draaien, zodat je een mooi deeg krijgt. Handig is ook om dan te kiezen voor een keukenmachine waar je de mixer aan vast kunt koppelen, zodat je ‘m niet hoeft vast te houden. Zo heb je je handen vrij om andere dingen voor te bereiden: wel zo handig.

Hakken of blenden

De meeste keukenmachines beschikken over een hakmolen. Je kunt ook een losse hakmolen kopen. Hiermee kun je bijvoorbeeld groenten, noten of specerijen heel fijn hakken. Bedenk wel dat een hakmolen etenswaren niet tot een echte gladde puree kan pureren. Wil je ook soepen of sappen kunnen blenden? Kies dan voor een keukenmachine met beide functies.

Gehakt of worst maken

Eet je graag hamburgers, gehakt of wil je weleens zelf heerlijke worstjes maken? Kies dan voor een vleesmolen. Een vleesmolen heeft als aparte functie dat die het vlees door een kleine opening duwt en zo samenperst. Dat heet extruderen. Wil je een vleesmolen aanschaffen, bedenk dan goed hoeveel kilo vlees je ineens wilt kunnen malen, en of je dit handmatig of elektrisch wil kunnen doen. Ook is het goed om te kijken of alle losse onderdelen in de vaatwasser kunnen: een vleesmolen moet je goed schoon kunnen houden, omdat rauw vlees veel bacteriën kan bevatten.

Welke keukenmachine is de beste?

Keukenmachines heb je in allerlei soorten en maten. Een kleine keukenmachine met een inhoud van 3 tot 4 liter is geschikt wanneer je keuken niet heel groot is en je niet heel veel tegelijk wilt klaarmaken; heb je een grote keuken of wil je er veel eten tegelijk in kunnen bereiden, dan kun je beter voor een keukenmachine met een inhoud van 5 liter of meer kiezen.

Maar wat is nu de beste koop keukenmachine? Dat hangt natuurlijk helemaal af van waarvoor je de keukenmachine precies wilt gebruiken. Ben je een echte hobbykok of ben je van plan de machine elke dag te gebruiken, dan is het geen overbodige luxe om eens te kijken naar een wat duurdere variant.

Vermogen van een keukenmachine

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben? Je zou denken dat een mixer of keukenrobot met een hoog vermogen altijd krachtiger is. Toch is dat niet helemaal waar. Keukenmixers hebben een direct aandrijvingsvermogen of indirect aandrijvingsvermogen. Een 1000 watt hakmolen met een indirect aandrijvingsvermogen is minder krachtig dan een alles in 1 keukenmachine met een vermogen van 500 watt die direct wordt aangedreven. 

Gebruik je de keukenmachine veel en wil je er zware dingen in kunnen mixen of kneden? Dan doe je er goed aan een keukenmachine met een krachtige motor te kiezen. Die kun je langdurig aanzetten, zonder dat de motor oververhit raakt.  

Foodprocessor of keukenmachine?

Een foodprocessor of een keukenmachine: wat is nu precies het verschil? In principe zijn een keukenmachine en foodprocessor twee verschillende apparaten. Keukenmachines hebben doorgaans een arm waar je de kom onder kunt zetten; bij een foodprocessor klik je de kom vast op de motor.

Foodprocessors zijn eigenlijk meer geschikt om groente te snijden, raspen, hakken en te pureren. Wil je toch met een keukenmachine groente snijden? Zorg dan voor een keukenmachine met de juiste accessoires. Een keukenmachine is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die graag bakken. Ze kunnen goed mengen, kneden en kloppen, en zijn daardoor erg geschikt voor het maken van deeg, beslag of het kloppen van eiwit of slagroom.

Maar de laatste jaren worden de termen keukenmachine en foodprocessor steeds vaker door elkaar gebruikt. Ook zijn er steeds meer keukenmachines die functies van een foodprocessor hebben en andersom. Wil je een all-in one keukenmachine kopen die ook functies van een foodprocessor heeft? Kijk dan goed naar de bijgeleverde accessoires, de scherpte van de mesjes en de grootte van de mengkom. Foodprocessor of keukenmachine: wat je ook kiest, via Kieskeurig.nl vind je precies wat je zoekt.

Geplaatst op Geef een reactie

Wasdroger, snel uw was droog krijgen!!!

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd.

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Tv, het snelste en beste apparaat om programma’s te kijken!!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste tv?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

Soorten tv’s

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

Hoe groot moet je tv zijn?

Het formaat van je televisie is erg belangrijk. Het hangt af van de kwaliteit van je tv, de grootte van je kamer, de kijkafstand en je persoonlijke voorkeuren. Allemaal zaken die meewegen in je keuze voor een kleine of juist een grote tv. Populaire televisies beginnen bij 32 inch (81 cm). De kijkafstand moet dan maximaal 2 meter zijn, anders begin je details te missen. Voor de populaire formaten tv’s geldt:

Formaat – maximale kijkafstand Full HD

32 inch – 203 cm

40 inch – 255 cm

55 inch – 348 cm

65 inch – 413 cm

Over het algemeen komt het erop neer dat je minimaal twee keer de diameter van het scherm af moet zitten, anders zit je te dichtbij. Meet dus eerst de afstand van de plek waar je televisie komt te staan tot de plek waar je meestal zit en doe dat getal door de helft. Dan heb je ongeveer de juiste grootte van je nieuwe televisie te pakken.

Welke merken tv’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

Welke features moet je tv hebben?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Geplaatst op Geef een reactie

Airfryer, lekker en niet vet eten!!

\ We snappen dat je door het grote aanbod niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Bij het kopen van een nieuwe friteuse is het eerst zaak om een keuze te maken tussen de verschillende soorten.

Voordelen Airfryer

We schreven zonet al dat je voor het bakken in een heteluchtfriteuse geen frituurvet of frituurolie nodig hebt. Dat is meteen ook een van de grote voordelen. Frituurvet bevat namelijk veel calorieën. Zo bevat een portie in olie gefrituurde friet al meer dan 450 kcal. Ter vergelijking: een portie ovenfriet bevat zo’n 160 kcal. Zeker als je frituurvet tussendoor afkoelt, omdat je bijvoorbeeld meerdere keren bevroren snacks in het vet laat zakken, zuigen je snacks zich vol met vet.

Veel mensen plaatsen hun frituurpan in de schuur of bijkeuken. Een van de grootste ergernissen van frituren is namelijk de frituurlucht, die nog uren kan blijven hangen. Dankzij het weglaten van frituurvet of -olie verspreidt een heteluchtfriteuse een veel minder onaangename geur. Je kunt hem zodoende gewoon in de keuken gebruiken.

Een volgend voordeel van een heteluchtfriteuse is dat je er meer gerechten mee kunt bereiden. Omdat de friteuse met hetelucht bakt, is het eigenlijk een soort oventje. Wat kun je met een Airfryer? Je kunt er naast snacks bijvoorbeeld ook groenten en vlees in bakken. 

Het is zelfs mogelijk om taarten, cakes en muffins te bakken in je Airfryer. Een heteluchtfrituur vervangt voor veel mensen niet alleen hun frituurpan, maar ook hun koekenpan en oven. Ze gebruiken hun Airfryer zodoende vaker dan hun oude friteuse.

We noemen als voordeel van de heteluchtfriteuse ten slotte graag ook nog het energieverbruik. 

Het vermogen van een normale frituurpan ligt vaak veel hoger dan van een variant op hetelucht. Het duurt meestal vrij lang voordat een frituurpan op temperatuur is. . Een heteluchtfriteuse hoeft echter amper op te warmen. Wel heeft een heteluchtfriteuse iets meer tijd nodig om het eten goed te verwarmen. Aangezien dit verschil echter slechts klein is, kun je met een heteluchtfriteuse alsnog besparen op je energierekening.

Als je Airfryer stinkt, is er waarschijnlijk vet tegen het warmte-element aangekomen. Op het moment dat dit vet verbrandt, gaat het stinken. Ook als je je heteluchtfriteuse niet regelmatig schoonmaakt, kan deze dus vieze luchtjes gaan verspreiden. Het schoonmaken is gelukkig vaak een minder smerig klusje dan het schoonmaken van een frituurpan. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je je heteluchtfriteuse snel en gemakkelijk schoonmaakt.

Over het algemeen bestaat het apparaat uit losse onderdelen, die vrijwel allemaal vaatwasbestendig zijn. Voordat je besluit je heteluchtfriteuse in de vaatwasser te zetten, doe je er natuurlijk wel goed aan de gebruiksaanwijzing erop na te slaan. Mocht jouw model met de hand schoongemaakt moeten worden, dan is er nog geen man overboord. Wij geven je namelijk graag wat schoonmaaktips.

Airfryer: mandje schoonmaken

Je Airfryer reinigen begint met het schoonmaken van het mandje. Vaak kun je deze in de vaatwasser plaatsen. Mocht je liever met de hand schoonmaken, dan maak je een sopje met afwasmiddel of een andere ontvetter. Als het mandje erg vies is, kun je deze eerst even laten weken. Daarna poets je met een zacht sponsje de etensresten en het vet weg. Gebruik liever geen harde borstel of schuurspons, aangezien je daarmee krassen kunt veroorzaken. Datzelfde geldt voor bijtende schoonmaakmiddelen.

Geplaatst op Geef een reactie

Fonduepan, Snel en gezellig dineren!!

Fonduen is gezellig en net weer iets anders dan gourmetten. Een fondueset staat garant voor een gezellig avondje met een groep vrienden of familie. Het is een leuke manier om, met bijvoorbeeld het hele gezin of net een groep vrienden, samen te koken en te eten. Ieder heeft zijn eigen fonduevork. Om beurten neemt iemand een stukje kaas, vlees of vis uit de fonduepan. Welk type fonduepan kopen?

Vleesfonduepan?

Om te kunnen fonduen moet je een fonduepan kopen. Hoewel je de meeste fonduepannen kunt gebruiken voor meerdere soorten fondue, willen we je wel enkele tips geven. Voor vleesfondue is het over het algemeen aan te raden om een roestvrijstalen pan te gebruiken. RVS wordt snel warm en is bestand tegen de hoge temperaturen van de olie. Dit soort sets zijn bovendien vaak ontworpen met veiligheid in gedachte. Ze hebben vaak een anti-spat scherm om hete olie of kaas tegen te houden. Belangrijk is ook dat deze sets gemakkelijk schoon zijn te maken. Kies je voor een RVS fonduepan met antiaanbaklaag? Je kunt die pan dan ook gebruiken voor kaasfondue.

Kaasfonduepan?

Wil je liever alleen kaasfondueen? Dan kun je ook kiezen voor een wat traditionelere aardewerken kaasfondue pan of een caquelon. Bij kaasfonduepannen laat je vaak eerst de kaas smelten op het fornuis, om die daarna in gesmolten toestand te houden met een kleine warmtebron (Zie onder). De meeste kaasfonduesets zijn ook geschikt voor chocoladefondue. Let op: vleesfondue is vaak niet mogelijk in een aardewerk pan. Dit komt omdat de warmtebron vaak niet heet genoeg wordt om de bouillon op temperatuur te houden en het aardewerk lastig vrij van olie te krijgen is.

Elektrisch of met brandggel?

De inhoud van je fonduepan kan je op verschillende manieren verwarmen en warm houden. De meest gebruikte manieren om je fondue op temperatuur te houden zijn elektrisch, met een brander of met een waxinelichtje. Moet je nu kiezen voor een elektrische set of op een gelbrander? Een elektrsich set heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat de temperatuur goed te regelen is. Daarmee voorkom je aanbranden of te heet worden van de vloeistof. De meer traditionele kaasfonduepannen van aardewerk werken doorgaans alleen met een brandgel. Als de kaas of chocolade gesmolten is zet je de pan op een onderstel met een brander of waxinelichtje. Die warmtebronnen dienen enkel om de fondue warm te houden.

Geplaatst op Geef een reactie

Fornuis, snel uw eten opwarmen!!!

Van alle keuken apparatuur die je koopt is de aanschaf van een nieuw fornuis misschien wel het belangrijkst. Dat gebruik je namelijk elke dag. Het meest verkochte fornuis is er eentje uit de categorie ‘Elektrisch fornuis gaskookplaat’, oftewel een fornuis waarbij je koken op gas combineert met een elektrische oven. Ben je tevreden met vier kookzones of wil je er meer? Een standaardfornuis met 4 pitten of kookzones meet 60 x 60 x 85 cm. Kies je voor meer pitten of kookzones, dan neemt de breedte toe.

Je kunt een fornuis kiezen met een breedte tussen 50 en maar liefst 150cm. Ben je op zoek naar een energiezuinig fornuis, let dan ook op het energielabel! Fornuizen met energielabel A++ zijn te koop met een gaskookplaat, een keramische kookplaat of een inductieplaat.

Wat is een fornuis?

Bij een fornuis denken nog veel mensen aan een klassiek gasfornuis met oven, en dat is inderdaad ook het meest gebruikte fornuis in de Nederlandse keukens. Logisch, want vrijwel iedere Nederlandse woning heeft een gasaansluiting en koken op een gasfornuis is eenvoudig. Eigenlijk koop je altijd een fornuis met oven; anders wordt het een kookstel of kookplaat genoemd. Je hebt drie keuzemogelijkheden: het kookgedeelte en oven zijn beide elektrisch, het kookgedeelte en oven werken beide op gas of het kookgedeelte werkt op gas en de oven is elektrisch. De tweede variant, een gasfornuis met een oven op gas, is moeilijk te vinden. 

Doordat elektrische ovens zoveel verschillende functies bieden en veel beter in te stellen zijn, kiezen de meeste mensen voor deze variant. Toch biedt een gasoven zeker voordelen. Doordat gas voornamelijk bestaat uit water(stof,) onttrekt het veel minder vocht uit de gerechten, waardoor vlees en vis malser bereid kunnen worden. Een elektrisch gasfornuis is meestal voorzien van een elektrische vlamontsteking, waardoor je geen aansteker of lucifers nodig hebt om de gaspit aan te steken. De meeste fornuizen worden losstaand verkocht, maar er zijn ook inbouwmodellen verkrijgbaar die volledig kunnen worden geïntegreerd in de keuken.

Gasfornuis of elektrisch fornuis

Bij het kopen van een fornuis sta je voor de keuze: ga ik koken op gas of op elektriciteit? Wil je op een gaskookplaat of –fornuis koken, dan heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een gasaansluiting. Nieuwbouwwoningen worden echter niet meer standaard met een gasaansluiting opgeleverd. Dit heeft te maken met de plannen van de regering om de gaskraan uiterlijk 2030 dicht te draaien. Uiteindelijk zullen we dus allemaal over moeten stappen op elektrisch koken. Als je langer dan 12 jaar gebruik wilt maken van je fornuis, is het handig om dit mee te nemen in je beslissing. Heb je nu niet zo’n groot budget, dan is een gasfornuis of keramisch fornuis de beste optie voor jou.

Koken op gas is niet de meest efficiënte manier van koken, aangezien maar liefst 40 tot 50% van de warmte verloren gaat. Het schoonmaken van een gasfornuis met branders en panhouders kan veel werk zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor gas op glas. Je koopt dan een gasfornuis met een glazen oppervlak, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Aangekoekt eten kun je eenvoudig wegkrabben met een krabbertje en daarna kun je de glasplaat afnemen met een goede microvezeldoek, eventueel met wat azijn om strepen te voorkomen.

Kies je voor elektrisch koken, realiseer je dan dat een elektrisch fornuis vanwege het hoge vermogen moet worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom. Een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis biedt allerlei voordelen; de glasplaat is eenvoudig schoon te maken, het is energiezuiniger dan koken op gas en je eten is sneller klaar. Bij elektrisch koken kun je kiezen uit een keramisch fornuis of een inductie fornuis.

Bij een keramische kookplaat wordt een glazen plaat verwarmd door metalen spiralen; de glazen plaat wordt heet en verwarmt zo de pannen. Voor je de glasplaat kunt schoonmaken moet je wel wachten tot de kookzones goed afgekoeld zijn, anders kun je je handen branden. Een keramisch fornuis is een stuk goedkoper dan een inductiefornuis. Het nadeel is dan je een 5-polig stopcontact en een 5-polige Perilex stekker nodig hebt om het fornuis aan te kunnen sluiten. Ook moet er een apart groep in de meterkast worden geplaatst en moet je speciale plannen aanschaffen. De temperatuur laat zich minder goed regelen dan bij gas en inductie. Bij koken op een keramisch ligt het rendement rond de 60%. Dat wil zeggen dat slecht 60% van de energie gebruikt wordt om de pan te verwarmen.

Een inductiefornuis is duurder in de aanschaf, maar met een rendement van ongeveer 80-90% wel veel zuiniger in gebruik dan een gas- of keramisch fornuis. Inductiekookplaten worden niet warm; ze werken met een magnetisch veld, waardoor alleen de onderkant van de pan warm wordt. Voordeel hiervan is dat voedsel dat overkookt niet zo snel in de glasplaat zal branden omdat deze nauwelijks warm wordt. Heeft je fornuis inductie, dan krijg je vaak handige extra’s als kinderbeveiliging, een pauzefunctie en een timer.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een fornuis?

Bij de aanschaf van een fornuis met oven bepaal je allereerst of je een voor vrijstaand model kiest of voor inbouwapparatuur. Wellicht heb je al een oven, en kun je volstaan met inbouw kookplaten. Vervolgens bepaal of je op gas of elektrisch wil koken. Kies je voor koken op gas, dan heb je een grote keuze uit fornuizen met elektrische oven. Gasfornuizen met een gasoven zijn zeer beperkt verkrijgbaar. De merken AGA en Boretti hebben deze wel in het assortiment. Standaard meet een gas-, keramisch of inductiefornuis 60 cm bij 60 cm bij 85 cm.

Wil je meer pannen op het vuur kunnen zetten, dan kun je kiezen voor een 5 pits gasfornuis of een 6 pits gasfornuis of een keramisch of inductie-fornuis met 5 of 6 kookzones. Steeds meer mensen kiezen voor een wat breder gasfornuis 90 cm met meerdere functies, waaronder speciale wokbranders. Met dit soort extra’s meet je fornuis 90 cm tot 120 en zelfs 150 cm in de breedte. Bedenk hierbij wel dat je boven zo’n extra breed fornuis ook een even brede afzuigkap moet laten plaatsen. Overigens zijn sommige fornuizen voorzien van ingebouwde afzuiging!

Nu je weet welk type fornuis je voorkeur heeft, kunnen we kijken naar de verschillende functies. Fornuizen worden namelijk steeds geavanceerder. Denk maar eens aan een bakplaat met flexibele kookzones, waarbij de kookzones uiteenlopende formaten en vormen hebben, zoals een extra grote (rechthoekige) braadzone. Er zijn ook fornuizen te koop met een bakplaat waar je vlees, vis en groenten op kunt bakken, zonder dat je een pan hoeft te gebruiken. Deze bakplaat (ook wel fry top genoemd) is zeer hittebestendig, zodat vlees en vis direct wordt dichtgeschroeid.

Slimme fornuizen zijn uitgerust met sensoren, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er nooit meer een pannetje overkookt. Of neem een braadsensor: je selecteert het programma dat je wilt gebruiken, wacht op het signaal, legt het product in de pan en braadt het dan automatisch bij de ideale temperatuur. De braadsensor neemt vervolgens de bediening over, zodat jij er amper omkijken naar hebt! Een ander voordeel van zo’n smart fornuis is dat je door de intelligente timing en de efficiënte controle van de temperatuur sneller kunt koken en dus energie bespaart. Ook kun er bijvoorbeeld voor kiezen een melding op je telefoon te krijgen als de oven voorverwarmd is.

Veel ovens van moderne fornuizen kennen allerlei extra functies, zoals de eco-functie. Met deze eco-functie combineert de oven vaak verschillende warmte-elementen en standen, met als doel energie te besparen. Of neem de ontdooifunctie, waarmee je bevroren voedsel kunt ontdooien. Er bestaan ook zogenoemde pyrolyse ovens, die met extreem hoge hitte alle overgebleven voedselresten verbranden. Omdat je het overgebleven hoopje as zo kunt opvegen, is het schoonmaken een makkie. Een laatste functie die we noemen is het koelsysteem. Een oven met inwendige koeling is bijvoorbeeld sneller afgekoeld dan een gewone oven en ovens met een koele deur worden tijdens het gebruik niet warm aan de buitenkant.

Geplaatst op Geef een reactie

Wasdroger, snel uw kleding droog krijgen!!

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd.

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Warmtepompdroger, snel uw kleding droog!!

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd.

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Geplaatst op Geef een reactie

Vaatwasser, wast uw vaat heel snel af!!!

Een vaatwasmachine is – net als bijvoorbeeld een wasmachine – witgoed. Dit soort huishoudelijke apparatuur is meestal niet heel goedkoop. Ook moet je goed nadenken over de features van je toekomstige afwasmachine. Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaand model, een extra smalle vaatwasser of een extra kleine? Het is slim om je voor aankoop van een vaatwasser goed te oriënteren. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Hoe werkt een vaatwasser?

Een afwasmachine is wat ons betreft een geweldige uitvinding: je stopt de vuile vaat er in en hij komt er schoon weer uit. Nooit meer kliederen met een sopje, nooit meer een aanrecht vol vuile vaat. Een vaatwasser werkt net even anders dan handmatig afwassen, waarbij je met een afwaskwast in combinatie met een mild afwasmiddel etensresten en vet verwijdert.

Bij een vaatwasser wordt eerst een laagje water op de bodem van de machine gepompt. Het water wordt door het verwarmingselement, dat vaak net onder de sproeiarmen zit, verwarmd. Het vaatwasmiddel (tegenwoordig vaak een vaatwastablet) wordt door de tijdschakelaar van de vaatwasmachine automatisch op het juiste moment toegevoegd. Het verwarmde water met het opgeloste vaatwasmiddel wordt via de sproeiarmen omhoog gepompt. Door de druk gaan de sproeiarmen draaien en wordt het water met grote kracht uit de gaatjes gespoten. Die kracht is nodig om het vuil goed weg te spoelen. 

Als de vaat schoon is, wordt het vieze afwaswater afgevoerd en weer nieuw water verwarmd om de het vaatwasmiddel van de vaat af te spoelen. Tot slot wordt het spoelwater afgepompt en kan de vaat drogen. Worden je kunststof spullen niet goed droog? Gebruik dan extra glansspoelmiddel, ook als je alles-in-één- vaatwastabletten gebruikt.

Vaatwasser of met de hand afwassen?

Een vaatwasser verbruikt per afwasbeurt gemiddeld twee keer meer energie dan een handafwas. Daardoor is een vaatwasser dus minder milieubewust dan afwassen met een teiltje. Toch pakt onder bepaalde omstandigheden de handafwas juist slechter uit voor het milieu, bijvoorbeeld als je afwast onder de lopende kraan of veel warm water gebruikt om de vaat voor te spoelen. Als je een vaatwasser gebruikt is met de hand voorspoelen trouwens helemaal niet nodig, zolang je de etensresten maar verwijdert. Sterker nog: als de vaat lekker vies is, werkt je vaatwasmiddel beter! Ook als je voor de handafwas water gebruikt dat afkomstig is uit een elektrisch toestel voor warm water (zoals een close-in boiler) is een vaatwasser milieuvriendelijker.

De nieuwste generatie vaatwassers gaat enorm efficiënt om met water en is ook behoorlijk energiezuinig. Wil je graag rekening houden met het milieu bij de aanschaf van een nieuwe afwasmachine, let dan op het energielabel. Daarop staat de energie-efficiëntie van de vaatwasser aangegeven. Hoe groener het label, des te zuiniger is de vaatwasser. Een afwasmachine met een A-label gebruikt minder water en bespaart tot 27% energie vergeleken met een vaatwasser met C-label.

Ook staat op het energielabel het verbruik in kWh per jaar. Let op, dat is op basis van een gemiddeld aantal vaatwasbeurten en kan dus afwijken van jouw gebruik! Een goedkope vaatwasser is vaak wat minder zuinig dan een duurdere. We adviseren je ook om een machine op maat te kopen, want een kleine vaatwasser verbruikt ongeveer twee keer zo weinig energie als een grote. Nog meer tips om het milieu te sparen: draai altijd een volle machine en kies voor een eco-programma. Dit duurt vaak wel wat langer, maar wast op lagere temperaturen.

Soorten vaatwassers

Voor je tot kopen van een vaatwasmachine overgaat, moet je eerst bepalen of je een vrijstaande vaatwasser of een inbouwmodel zoekt. Vrijstaande vaatwassers zijn bedoeld om ‘los’ te plaatsen in de keuken en zijn goedkoper dan inbouw-apparaten. Wil je de vaatwasmachine onder het aanrechtblad inbouwen in de keuken, dan heb je een inbouw vaatwasser nodig. Dit is veruit het meest verkochte type vaatwasser. Inbouwmodellen hebben geen afgewerkt bovenblad of afgewerkte zijwanden.

De meeste inbouwvaatwassers hebben het bedieningspaneel niet aan de voorkant, maar bovenop de rand van de deur. Je kunt daardoor een kastfrontje (deurpaneel) voorop de vaatwasser laten bevestigen, zodat hij volledig uit het zicht is. Dit heet: volledig geïntegreerd. Een inbouwmodel zonder eigen deurpaneel heet onderbouw of half-geïntegreerd. Bij dit model kan het bedieningspaneel wél aan de buitenkant van de deur zitten. Soms kun je ook van een vrijstaande vaatwasser het bovenblad eraf halen en de vaatwasser dan onder het aanrechtblad inbouwen.

Is je aanrecht hoger dan 85 centimeter, dan kun je een extra hoog model bestellen. Doordat een hoge vaatwasser een hogere binnenruimte heeft, kun je er grotere vaat in zetten. Er passen niet noodzakelijk meer couverts in dan bij een standaard-vaatwasser. Let altijd goed op de specificaties (afwerking voorkant, bedieningspaneel, instelbare hoogte, kan het bovenblad eraf) als je een vaatwasser koopt. Fabrikanten maken namelijk niet altijd duidelijk onderscheid tussen volledig geïntegreerde of half-geïntegreerde vaatwassers. Ben je een echte (hobby)kok dan kun je overwegen een horeca vaatwasser te kopen. Zo’n machine is speciaal gemaakt voor intensief en veelvuldig gebruik.

De zuinigste en meest verkochte vaatwasser heeft een standaardformaat van 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Er passen gemiddeld 12 couverts in. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon voor één maaltijd: een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas bijvoorbeeld, of een ontbijtbord, kopje. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij, die worden per zes couverts gerekend. Soms passen er meer dan 12 couverts in een vaatwasser van standaardformaat. Dat heeft dan te maken met de indeling: een bestekkorf neemt meer ruimte in dan een besteklade en soms staan de spullen dichter tegen elkaar aan in het rek.

Ben je met zijn tweeën of heb je niet veel ruimte over in de keuken, dan kun je kiezen voor een smalle vaatwasser (45 cm breed). Een smalle vaatwasser heeft dezelfde hoogte als een standaard model, maar is 15 cm minder breed. Er passen ongeveer 9 couverts in, maar grote braadpannen of ovenschalen passen daar niet meer bij. Je kunt dit model zowel vrijstaand als inbouw kopen. Smalle vaatwassers zijn relatief prijzig, je betaalt er ongeveer evenveel voor als voor een standaard vaatwasser. 

Ben je alleen en kook je niet vaak, dan is een minivaatwasser misschien wat voor jou. Je kunt zo’n 45 cm hoge minivaatwasser op je aanrecht zetten, vandaar dat ze ook wel opzetvaatwassers worden genoemd. In dit model passen ongeveer 6 couverts, er is geen ruimte voor pannen. De meeste minivaatwassers zijn vrijstaand, er zijn slechts een paar inbouwmodellen verkrijgbaar. Vergeleken met een standaard vaatwasmachine duurt het programma erg lang en vallen de was- en droogprestaties wat tegen. Ook zijn ze niet zo zuinig en relatief duur.

Hoe kies ik de beste vaatwasser?

Wil je een vaatwasser kopen? Dan heb je de keuze tussen een goedkope vaatwasser en eentje met goede specificaties. Zoek je een inbouw vaatwasser of een vrijstaande? Welke indeling vind je handig? En wat is eigenlijk de beste afwasmachine? Dat kun je zien aan de reviewscores van andere consumenten. Zo weet je zeker dat je zelfs met een budgetmodel niet meteen met een dure vaatwasser-reparatie opgezadeld wordt. Hier kun je de prijzen van alle goede en goedkope vaatwassers met elkaar vergelijken.

Eigenschappen van een vaatwasser

Er zijn heel veel criteria waar je op kunt letten als je een vaatwasser wilt kopen. Misschien heb je een specifiek merk in je hoofd, omdat je zo tevreden was met je oude Whirlpool vaatwasser, of zoek je juist vooral op specificaties als formaat en belading. Met behulp van onze filters kun je ook selecteren op de hoeveelheid water die de machine gebruikt en de energiekosten. Ook kun je filteren op specifieke vaatwasser-onderdelen als een beladingssensor of het materiaal van de kuip. Zoek je een vaatwasser met een bestekbak of vind je een besteklade handiger? Nog een tip: vergeet niet om een waterslot voor je vaatwasser te regelen, om lekkage te voorkomen!