Geplaatst op Geef een reactie

HOE KIES JE EEN GOEDE GAME MONITOR?

Als je op zoek bent naar een game monitor, hoe maak je dan de goede keuze? 144 hertz, 27 inch, QLED; hoe weet je wat relevant is voor jou? En wat te denken van G-Sync of FreeSync? Hierna weet je precies welke monitor jij moet hebben, alle specificaties worden 1 voor 1 toegelicht

GAMING MONITOR KIEZEN 

Bij het kiezen van een gaming monitor is het belangrijk dat jij weet wat je nodig hebt. Het maakt nogal wat uit wat voor games je veel speelt en waar je veel waarde aan hecht. De volgende punten zullen wij voor je uitleggen en waarom ze eventueel voor jou van belang zijn.

 • Ga ik voor een G-Sync of FreeSync monitor?
 • Welke reactietijd heb ik nodig?
 • Wat zegt paneel?
 • Is extra scherp beeld belangrijk?
 • Waarom een HDR monitor?
 • Voor wat heb je een ultra wide monitor nodig?
 • Maakt pc of console gaming verschil? 

G-SYNC EN FREESYNC

Het grootste verschil tussen G-sync en FreeSync is de compatibiliteit met de videokaart. G-Sync is van NVIDIA en werkt dus alleen als je een NVIDIA videokaart in je computer hebt. FreeSync is van AMD en werkt dus alleen met een AMD videokaart. Nog een ander verschil tussen de twee is de frame rate. De frame rate wordt beïnvloed als de verversingssnelheid van je videokaart onder het minimum van de monitor komt, G-sync verdubbelt dan de verversingssnelheid van de monitor, wat ervoor zorgt dat er geen haperingen optreden bij een lage frame rate. FreeSync doet dit niet en is daarin nadelig ten opzichte van G-sync. 

VERVERSINGSSNELHEID: VOOR VLOEIENDE BEELDEN

De verversingssnelheid van je monitor heeft invloed op de weergave van je games, maar ook op je prestaties. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. De meest voorkomende refresh rates zijn 60, 75, 144 en 240 hertz. Wij helpen je kiezen.

 • 60Hz – Voor beginnende gamers die adventure en strategy games spelen
 • 75Hz – Voor beginnende gamers die shooters en race games spelen
 • 144Hz – Voor ervaren gamers en fanatieke shooter liefhebbers
 • 240Hz – Voor professionele e-sporters

 Speel je games waarin beelden écht vloeiend moeten bewegen? Dan raden we minimaal 144 hertz aan. Hier zul je bij games als Fortnite of Call of Duty veel plezier van hebben. Let op: zorg wel dat er een krachtige videokaart in je pc of laptop zit.

Reactietijd: geen wazige beelden

 Voor gaming is een snelle reactietijd (of responstijd) een must. Dit is de snelheid waarmee een pixel van zwart naar wit kan gaan en weer terug. Als deze responstijd te langzaam is, krijg je wazen (‘ghosting’ genoemd) en knalt iedereen in de game je aan gort. Een reactietijd van 5 milliseconden is erg snel, maar het liefste zit je onder de 2 milliseconden.

Paneel gaming monitor kiezen

Het paneel van een gaming monitor heeft veel te maken met de kwaliteit en de prestaties van de monitor. Er zijn verschillende panelen: IPS, TN en VA. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Zo staat IPS bekend om een goed kleurbereik, TN om de snelheid en VA om de goede contrastverhouding. Het ligt er daarom erg aan waar je naar op zoek bent als gamer en wat jij het belangrijkst vindt.

Scherp beeld: 4K gaming monitoren

Een 4K gaming monitor heeft een scherpte van 3840 x 2160 pixels en wordt ook wel UHD of 2160p genoemd. 4K is 4 keer scherper dan full hd, waardoor je de karakters en landschappen van je games haarscherp ervaart. Zo zie je zelfs de kleinste details en heb je jouw tegenstanders scherper in het vizier. Ben je even niet aan het gamen? Dan kijk je een film in 4K. Let op: om in 4K te gamen heb je een game nodig die 4K ondersteunt én een zeer krachtige videokaart.

Levendige kleuren: HDR monitoren

Een van de meest recente grafische verbeteringen is High Dynamic Range (HDR). Deze functie is op vele manier van invloed op je game-ervaring: uitstekende kleurprestaties, diepere verzadiging, meer divers contrast, helderdere highlights en donkerdere schaduwen. Al deze afzonderlijke aanpassingen zorgen voor jouw interactieve ervaring op een hoger niveau met meer realistische en levensechte afbeeldingen. Let er wel op dat je games HDR ondersteunen om hiervan te profiteren.

Ultrawide monitoren

Een ultrawide gaming monitor zorgt voor een derde meer schermruimte. Op een super ultrawide heb je zelf het dubbele aan schermruimte. Hiermee vervang je dus makkelijk je 2 schermen setup. Ultrawide monitoren geven je meer zicht in je games, mits een game dit ondersteunt. Zo heb je extra voordeel in strategy games, zie je net even iets meer van je speelveld in een shooter of zie je bijna het hele veld in Fifa.

Console gaming

Ook console gamers kiezen voor monitoren om te genieten van hun Playstation 4, Xbox One of Nintendo Switch. Ten opzichte van een tv heeft een gaming monitor minder input lag, dus je hebt minder last van wazige beelden. Ook beschikt een monitor vaak over speciale gaming instellingen. Heb je een Playstation 4 Pro of Xbox One X, dan haal je daar het beste uit met een 4K of HDR monitor. Een console geeft een output van maximaal 60 hertz, dus een hogere verversingssnelheid heb je niet nodig.

Geplaatst op Geef een reactie

Inductiefornuis: Wat zijn de voordelen?

Bij een fornuis denk je vast eerst aan een gaskookplaat. Maar steeds meer fornuizen met inductie duiken op. Hoogste tijd dus om eens een kijkje te nemen!

Wat is een inductiefornuis?

Een inductiefornuis bestaat uit twee onderdelen: een inductiekookplaat en een oven. Net als een gasfornuis kan deze ook meerdere ovens hebben. Veel beschikken ook over een opbergvak voor accessoires.

Wat zijn de voordelen van inductie?

Een inductiekookplaat is plat en daardoor heel makkelijk schoon te maken. De kookplaat zelf wordt niet heet, waardoor gemorst eten niet aanbrandt. Je hoeft alleen met een vochtig en zacht doekje te zwaaien en je bent klaar!

Bovendien is deze vorm van koken ook een stuk veiliger, omdat de kookplaat zelf pannen detecteert en automatisch uitgaat als je geen pan hebt neergezet. Open vuur, zoals bij gas, is dus verleden tijd. Je kunt alle kookzones makkelijk bedienen en ze allemaal tegelijkertijd uitzetten met 1 knop. Een ‘H’ geeft daarnaast aan of kookzones nog warm zijn.

Hoe werkt inductie?

Een inductiekookplaat wekt warmte op door een magnetisch veld te creëren. Dit wordt gedaan door  elektrische spoelen in de plaat. Het magnetisch veld wordt omgezet in warmte, waardoor de pan heet wordt. De kookplaat zelf warmt dus niet op.

Wat is het verschil tussen inductie en keramisch?

Bij een keramische kookplaat worden pannen verwarmd door de opgloeiende plaat zelf. Het duurt wat langer voordat de kookplaat warm genoeg is om de pannen te verhitten, en die blijft ook langer nagloeien. Bij een inductiekookplaat is deze restwarmte sneller weg.

Beide soorten platen zijn glad en daardoor makkelijk schoon te maken. Mits je niet morst, want bij de keramische kookplaat branden etensresten aan door het hete oppervlak. Met inductie heb je dit niet.

Over het algemeen wordt inductie als energiezuiniger gezien dan de keramische variant. Dit komt doordat een keramische kookplaat langer duurt om op te warmen.

Welke pannen gebruik je op een inductiefornuis?

Voor een inductiekookplaat heb je niet altijd nieuwe pannen nodig. Een paar voorwaarden zijn dat de pannen van het juiste materiaal gemaakt is en de bodem vlak is. Als de pannen al gebruikt zijn op gas kan het dus zijn dat je ze gewoon op inductie kunt gebruiken. Let wel op beschadigingen: door gas kan de bodem van een pan vervormen en makkelijk krassen veroorzaken in de plaat.

Weet je niet zeker of je huidige pannen van het juiste materiaal is gemaakt? Dat kan je heel makkelijk zelf testen!

Geplaatst op Geef een reactie

Wil je graag een digitale fotocamera kopen, maar ben je er nog niet over uit welke je graag zou willen aanschaffen? Ook vertellen wij je graag meer over de verschillende soorten digitale camera’s, te beginnen met de compactcamera. Ga je dus een fototoestel kopen, dan weet je zeker dat je een goede camera kiest die perfect aansluit bij jouw wensen!

Soorten camera’s

Ben je uitgekeken op het fotograferen met je smartphone en wil je graag meer uit je fotografie halen? Misschien is een digitale camera dan de oplossing. Met smartphones kun je tegenwoordig ontzettend veel op het gebied van fotografie, maar toch loop je als snel tegen beperkingen aan als je het gaat vergelijken met een digitale camera.

Wanneer je op zoek gaat naar een digitale camera, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten digitale camera’s zijn. Hoewel desysteemcameraenspiegelreflexcamerafeitelijk ook digitale camera’s zijn, zoomen we hier in op de compactcamera en de vier soorten die we kunnen onderscheiden.

Een travelzoomcamerais een kleine camera die met veel mogelijkheden. De piepkleine body bevat zowel een moderne sensor als goede zoommogelijkheden. Ook zijn deze camera’s erg eenvoudig te bedienen, waardoor je ook zonder veel ervaring mooie foto’s kunt maken. Je maakt eenvoudig foto’s en video’s met de automatische stand, en vaak zijn er ook handige standen voor panorama’s of situaties met weinig licht.

Wanneer je extreme zoommogelijkheden nodig hebt, kan eenzuperzoomcameraeen goede keuze zijn. Zo’n camera noemen we ook wel een bridge camera. Een superzoomcamera is vaak iets groter dan de travelzoomcamera, waardoor die niet meer in je jaszak past. Het formaat heeft veel weg van een kleine spiegelreflexcamera, en daar is de zoomkwaliteit vaak ook naar.

Als je ook bij situaties met weinig licht goede foto’s wil maken, kun je kiezen voor eenhigh-endcamera. Een high end compact camera is heel compact, maar is toch uitgerust met een relatief grote sensor en een lichtgevoelig intern objectief. Zo’n premium compact camera heeft vaak wat minder zoommogelijkheden, maar dit maakt de camera ruimschoots goed met een uitstekende beeldkwaliteit.

Als je camera ook outdoor- en sportmomenten moet kunnen overleven, kun je de aanschaf van eenoutdoorcameraof actioncam overwegen. Dit is een extra stevige en robuuste camera, die goed tegen een stootje kan. Vaak hebben de camera’s een stevige body, die een val van meerdere meters kan overleven. Ook zijn veel modellen waterdicht.

Eigenschappen

Voordat je een digitale camera gaat uitzoeken, is het handig om te weten wat de verschillende eigenschappen van digitale camera’s eigenlijk zijn en waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een nieuwe camera. Je zult een heleboel termen tegenkomen die nogal wat vragen zullen oproepen. Daarom zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje, zodat je uiteindelijk kunt beoordelen welke compactcamera het beste voldoet aan jouw wensen.

Bij het kiezen van een nieuwe camera is een van de belangrijkste eigenschappen toch wel het aantal megapixels waarover de camera beschikt. Het aantal megapixels bepaalt eigenlijk hoe scherp de foto’s zijn die de camera maakt. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe meer resolutie de camera heeft en hoe scherper de foto’s dus zullen zijn. Wat vaak gedacht wordt, is: hoe hoger het aantal megapixels, des te beter de camera. Maar dit is niet het geval! Megapixels zeggen vooral iets over de kwaliteit van de afdrukken van je foto’s. Hoe meer megapixels, hoe beter een grotere afdruk eruit zal zien.

In tegenstelling tot andere soorten digitale camera’s (waarbij je vaak lenzen kunt wisselen) heeft een compactcamera maar één (zoom)lens waarmee je al je foto’s maakt. Ga voor het aanschaffen van een compactcamera dan ook goed na wat je eigenlijk wilt gaan fotograferen. Wil je je richten op fotografie waarbij je vaak vanaf een afstand fotografeert? Zorg er dan voor dat je een compactcamera kiest met een groot zoombereik. Instap-compactcamera’s hebben vaak een zoombereik van 3 tot 5x. Kies voor meer zoombereik met een compactcamera met 20 tot 30x bereik. Zulke camera’s zijn vaak wel wat dikker, maar nog steeds zó klein dat je ze makkelijk mee kunt nemen.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen koelkast!!

Je gaat een koelkast kopen! Kies je voor een compact tafelmodel ijskast, een inbouwkoelkast die naadloos aansluit bij je keuken of ga je voor een groot vrijstaand model met een hippe retro look? Er is zo veel waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe ijskast. Heb je er al over nagedacht of je een gewone koelkast of een koelvriescombinatie zoekt? En wil je dan een upside down model,een dubbeldeurs Amerikaanse koelkast of een horeca-koelkast in stoer RVS? Er is zo veel keuze! Vergelijk hier het aanbod en vind de koelkast die het beste bij jou past.

Wat kun je met een koelkast?

Een koelkast is meer dan alleen een plek om je eten koel te houden: het kan een aanwinst zijn voor je keuken. Tegenwoordig heb je de keuze uit enorm veel formaten, modellen en kleuren,van een tafelmodel vrijstaande koelkast tot een flinke dubbeldeurs inbouw-koelkast. Steeds meer mensen kiezen voor een koelvriescombinatie omdat dit ruimte bespaart. 

Ook populair zijn grote Amerikaanse koelkasten voorzien van leuke extra’s, zoals een ijsblokjesmaker of een watertap voor gekoeld drinkwater. De laatste jaren wint ook de wijnkoelkast terrein in de keuken. Wijnkoelkasten hebben speciale leggers waarop de wijnflessen goed neergelegd kunnen worden. Ze kunnen zowel rode als witte wijn op een vaste temperatuur brengen en houden.

Soorten koelkasten

De eerste stap bij het bepalen van je keuze voor de beste koelkast voor jou, is de vraag of je een vrijstaande koelkast of een inbouw-koelkast zoekt. Vrijstaande koelkasten kun je overal waar je maar wilt neerzetten en zijn verkrijgbaar in alle denkbare uitvoeringen: als grote koelkast, als tafelmodel en als kleine camping-koelkast. Vooral de retro koelkast (o.a. van Smeg) is erg populair. De kleinst verkrijgbare koelkast is de barkoelkast, met zo’n 30 tot 40 liter inhoud. Een barmodel koelkast is een heel kleine koelkast die je wel in hotelkamers ziet als minibar. Dit model is bijzonder geschikt voor op de camping, vakantiehuis of studentenkamer.

Inbouwkoelkasten worden keurig weggewerkt in een keukenkast of achter een keukenkast-deurtje. Ze zijn verkrijgbaar als kastmodel en koel-vriescombinatie. Let bij het kopen van een inbouwkoelkast altijd goed op het type deurscharnier. Dit moeten speciale inbouw-deurscharnieren zijn, anders wil de deur van je nieuwe koelkast straks niet open.

Een koel-vriescombinatie heeft een koeldeel en een vriesdeel met elk een eigen deur. Let op: sommige modellen hebben slechts een 2-sterrenvriezer waarin je alleen producten kunt bewaren die al bevroren zijn. Om etenswaren in te kunnen vriezer, heb je een 4-sterren vriezer nodig. Het koeldeel zit bij deze koelkast boven en het vriesdeel onder. Dit heet een upside-down-model, omdat vroeger de vriezer vaak boven zat. Veel koel-vriescombinaties hebben twee thermostaten, waardoor je het koel- en vriesdeel los van elkaar kunt aan- en uitzetten, bedienen en instellen. Zo kun je de temperatuur beter regelen. Koel-vriescombinatie met 1 thermostaat kunnen dit niet.

Amerikaanse koelkasten zijn ook koel- vriescombinaties, maar dan met de deuren naast elkaar in plaats van boven elkaar. Sommige modellen hebben een ‘door-in-door’, een apart deurtje in de koelkastdeur waar je de meest gebruikte spullen in kunt opbergen zonder de grote deur te openen. Zo verlies je minder kou.Ook populair is de koelkast met ice-dispenser die ijskoud water en (crushed) ijsblokjes geeft. Voor deze functie moet de koelkast echter wel aangesloten zijn op de waterleiding, of moet er een apart waterreservoir worden geplaatst.

Een wijnkoelkast (ook wel wijnklimaatkast genoemd) is instelbaar van 4 tot 18 graden Celsius en voorzien van een speciale glazen deur die UV-straling tegenhoudt. Als je zowel rode als witte wijn wilt koelen, dan kun je kiezen voor een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones. Rode wijn vraagt namelijk een hogere temperatuur dan witte wijn.

Functies

Koelkasten worden steeds geavanceerder. De ouderwetse ijskast is langzaam aan het transformeren in een smart apparaat. Zo heeft Siemens een Home Connect-koelkast met camera’s die een foto van de inhoud van de koelkast naar je smartphone of tablet sturen. Je kunt dan in de winkel zien wat je nog in de koelkast hebt staan. De Samsung Family Hub koelkast maakt en stuurt ook foto’s en heeft een ingebouwd tablet in de deur dat is aangesloten op het internet. De tablet maakt foto’s van je voorraad en laat video’s van recepten zien.

Maar er zijn meer nuttige verbeteringen aangebracht. De klassieke koelkast met vriesvak wordt ingehaald door de koelkast met vrieslade, die veel overzichtelijker en groter is. Ook de temperatuur van de voedingswaren is steeds beter te regelen. In een klassieke koelkast verschilt de temperatuur van plaats tot plaats.Vaak is het onderin kouder dan bovenin, en worden producten in de deur (die natuurlijk steeds open gaat) het warmst. Steeds meer koelkasten hebben een luchtcirculatie-systeem waardoor de temperatuur in de koelkast overal gelijk is. Deze technieken hebben per merk een andere naam, zoals PowerCooling, MultiAirFlow en AirFlowCooling.

Ook zijn er koelkasten met verschillende klimaatzones (ook wel vershoudzones genoemd) voor het bewaren van groenten, fruit, vlees en vis. Een voorbeeld van zo’n klimaatzone is de nul-gradenzone; een apart vak dat afgesloten is van de rest van de koelkast en zodoende een eigen temperatuur heeft. Het voordeel van zo’n compartiment is dat je daarbinnen de temperatuur dusdanig laag kunt zetten dat de rest van de koelkast iets minder koud hoeft te staan. En daarmee kun je natuurlijk flink energie besparen! Er bestaan ook klimaatzones met een andere luchtvochtigheid dan rest van de koelkast. Dit is vooral handig voor het bewaren van sommige soorten groenten, die daarmee langer vers blijven.

Veel koel-vriescombinaties zijn voorzien van No frost techniek. Dit haalt het vocht uit de lucht in de vriezer en de koelkast waardoor er geen ijsafzetting ontstaat en je hem dus niet meer hoeft te ontdooien. No frost kost wel wat vriezerruimte en de koelkast maakt iets meer geluid. Koelkastfabrikanten introduceren ook steeds vaker flexibiliteit in de koelvriesruimte. Zo heeft Beko op sommige modellen een Multi-Zone die je als koelruimte én als vriesruimte kunt gebruiken.

De meeste koelkasten koelen middels cycli. Als de temperatuur te ver oploopt, slaat de compressor aan en daalt de temperatuur in de koelkast. Het probleem is dat de temperatuur in een koelkast dus nogal fluctueert. Ook vraagt deze manier van koelen vrij veel energie. Zodoende worden steeds meer koelkasten uitgerust met zogenoemde invertermotoren. Deze koelen niet met cycli, maar staan constant aan. Hiermee verbruik je minder energie en voorkom je temperatuurschommelingen. Dat de motor constant aanstaat, betekent echter wel dat je koelkast altijd geluid maakt. Sommige mensen moeten hier even aan wennen.

Ten slotte bespreken we de superkoel- of supervriesfunctie van moderne koelkasten. Met deze functie is het mogelijk grote hoeveelheden boodschappen snel af te koelen of in te vriezen. Om etenswaar beter te behouden, is het belangrijk dat je deze snel kunt afkoelen. Je schakelt deze functie in op het moment dat je boodschappen gaat doen. De temperatuur zakt dan tijdelijk. Het voordeel van superkoelen en supervriezen is dat de boodschappen die je in de koelkast legt extra snel op de juiste temperatuur komen en dat producten die al in de koelkast lagen niet te veel van temperatuur veranderen.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen TV’s!!!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste TV?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

De beste tv heeft genoeg aansluitingen (vooral HDMI), speelt goed geluid af, heeft een prettige afstandsbediening en gaat lang mee. Er zijn meerdere televisies die al die eigenschappen bezitten, dus voor je er een gaat kopen loont het de moeite om een review of vergelijkende test tussen jouw favorieten te lezen.

Welke soorten TV’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

Welke merken zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

De features van een tv

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen vriezer!!!

Heb je een groot gezin? Of nodig je regelmatig gasten uit voor uitgebreide etentjes? Dan is opslagruimte voor boodschappen belangrijk. ETNA biedt daarom het gemak van de vrijstaande vriezer waar je mega veel in kwijt kunt. Welke voordelen haal je in huis met een vrijstaande vriezer?

Je keuken zit al aardig vol met inbouwapparatuur. Je bent van alle gemakken voorzien, maar er ontbreekt opslagruimte voor boodschappen. Wil je graag groot inslaan? Dan is het wel zo handig om niet alleen ruimte in je koelkast te hebben, maar ook in de vriezer. Koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten bieden al heel veel ruimte. Maar als je nog meer ruimte nodig hebt, dan is een aparte vriezer een must!

Makkelijk meer ruimte

Als je een keuken hebt met inbouwapparatuur is het niet altijd makkelijk om grotere modellen te plaatsen zoals een koelvriescombinatie of Amerikaanse modellen. Het kan handig zijn een losse vriezer te plaatsen in een aparte ruimte. Je kiest dan in de keuken voor een koelkast zonder vriesvak of met alleen een klein vriesvak. Als je een vriezer in een aparte ruimte plaatst, dan kun je deze neerzetten in je garage, bijkeuken of misschien wel de schuur. Zo creëer je snel meer opbergruimte zonder dat je je keuken helemaal onder handen hoeft te nemen en hoeft te veranderen of verbouwen. 

Grote inhoud

De grote vrijstaande vriezer VV2143WIT van ETNA is 143 cm hoog en heeft een inhoud van maar liefst 180 liter. Daarmee heb je genoeg ruimte voor het gebruik door een gezin. Dit model heeft een invriescapaciteit van 8,2 kg per 24 uur. Zo worden etenswaren snel ingevroren, blijven voedingstoffen behouden en wordt de energie efficiënt gebruikt. Het betekent nooit meer twijfelen in de supermarkt: je kunt alle acties gewoon voordelig inslaan en alles kwijt in je vriezer.

Geluidsniveau

Als je een open keuken hebt en je zit lekker op de bank een film te kijken, dan wil je niet dat het geluid van je vriezer daar bovenuit komt. Zo’n zoemend geluid op de achtergrond kan behoorlijk vervelend zijn. Daarom is het geluidsniveau zeker niet onbelangrijk. Gelukkig heeft het model van ETNA een geluidsniveau van 40 decibel. Dit niveau is vergelijkbaar met normale omgevingsgeluiden.

Vrijstaande vriezer of vrieskist

Goed, je gaat voor een losse vriezer. Maar welke vriezer moet je kiezen? Een vrijstaande vriezer of een vrieskist? Wat zijn de voordelen? Een groot voordeel ten opzichte van de vrieskist is dat de staande vriezer veel overzicht biedt dankzij de indeling. De VV2143WIT van ETNA bijvoorbeeld heeft zes ruime transparante vrieslades. Dat zorgt ervoor dat je goed overzicht houdt over wat je nog in huis hebt.

Daarnaast kun je bovenop de vriezer altijd nog iets kwijt. Zo heb je geen verloren ruimte. De verwisselbare draairichting van de deur van ETNA’s VV2143WIT maakt het makkelijker om deze te kunnen plaatsen op net dat hoekje in schuur of achterin de garage. Ideaal!

No Frost

Het is zo’n klusje dat je graag voor je uitschuift: de vriezer ontdooien. Jammer genoeg ontkom je er niet aan. Je kunt er echt niet meer omheen als je de vriezer bijvoorbeeld niet meer dicht krijgt door opgehoopt ijs. Of als je aan elkaar gevroren pakjes en voedsel hebt in de lades. En hoe weet je dan of het nog vers is en of je etenswaren alle voedingsstoffen behouden? Een vrieskast met No Frost is dé oplossing tegen opgehoopt ijs.

Hoe werkt dit dan precies? In vriezers met No Frost blijft geen ijs achter. Zo heeft ETNA modellen die zijn uitgerust met het No Frost systeem dat vochtige lucht uit de vriezer haalt. Een ventilator blaast vervolgens koude en droge lucht de ruimte in. Hierdoor ontstaat er geen ijsafzetting. Het grote voordeel? Ontdooien van de vriezer is niet meer nodig!

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen aircooler!!!

Het aantal zonnige en warme dagen neemt in Nederland toe. Dan kun je vaak wel wat koelere lucht gebruiken. Zeker in je huis, zoals in je woonkamer, zolder of slaapkamer, of op je kantoor. Om meer verkoeling te krijgen kun je hiervoor een aircooler kopen. Maar hoe werkt zo’n aircooler en waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n luchtkoeler?

Wat is een aircooler?

Met een aircooler kun je de temperatuur slechts enkele graden laten zakken, maar belangrijker is dat de gevoelstemperatuur veel aangenamer wordt. Dit komt omdat de lucht met een aircooler vochtiger wordt, terwijl airco’s juist de lucht ontvochtigen. Een aircooler is een goed alternatief wanneer je tussen een ventilator en een airco twijfelt.

Welke aircooler moet ik kopen?

Met zowel een aircooler, airco als een ventilator zorg je voor verkoeling. Alleen werken ze alle drie op een heel verschillende manier. Ze hebben bovendien ieder hun eigen kenmerken, zoals capaciteit, geluid en energieverbruik.

Een luchtkoeler kun je het beste aanschaffen wanneer je meer capaciteit wilt dan een ventilator, maar geen airco aan wilt schaffen.

Bij aircoolers heb je de keuze uit verschillende modellen, ieder met zijn specifieke mogelijkheden.

Hoe koelt een aircooler?

Een aircooler koelt lucht met koud water. Je moet dus wel af en toe het waterreservoir bijvullen. Omdat de aangezogen lucht langs het water gaat, wordt de lucht in de ruimte ook vochtiger. Door de waterdamp en de luchtcirculatie wordt de gevoelstemperatuur aangenamer, terwijl de temperatuur iets daalt. En wist je dat je een aircooler daardoor ook buiten kunt gebruiken?

De belangrijkste functies bij een aircooler

Een voordeel van een aircooler is dat deze geen afvoerslang nodig heeft, je kunt het apparaat dus in iedere ruimte plaatsen. Luchtkoelers zijn bovendien betaalbaarder dan airco’s, maar je moet er wel rekening mee houden dat je de gewenste temperatuur van de lucht niet in kunt stellen. Bij de meeste modellen aircoolers is wel mogelijk om de ventilatiestand aan te passen. Het energieverbruik en de geluidssterkte van een aircooler zijn minder dan die van een airco.

Opties bij aircoolers

Wil je zeker weten dat je aircooler er na een bepaalde tijd automatisch mee stopt? Kies dan voor een model met een timer. Hiermee schakelt het apparaat zichzelf uit, waardoor je stroom bespaart. En wil je niet de hele tijd opstaan om de stand aan te passen of om de luchtkoeler aan of uit te zetten? Sommige aircoolers hebben een handige afstandsbediening als optie. Bovendien bevatten sommige luchtkoelers een ionisator: hiermee zorg je voor frisse en gezonde lucht. Deze ionisatorfunctie kun je aan- of uitschakelen. Tenslotte heb je bij aircoolers de optie om te kiezen voor apparaten die alleen ventilatie geven.

Hoe krachtig moet een aircooler zijn?

Aircoolers zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe meer capaciteit de luchtkoeler heeft, hoe groter de ruimte waarin gekoelde lucht stroomt. Bedenk dus vooraf goed hoe groot de ruimte is waar je wilt genieten van de verkoeling. Het is beter om te kiezen voor één aircooler met een toereikende capaciteit dan om meerdere kleinere aircoolers in een ruimte te plaatsen.


Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen airco!!!

Wil je een mobiele airco kopen? Met zo’n compacte airco houd je het in huis lekker koel, terwijl het buiten warm is. De term airco is een afkorting van air condition: het betekent dat je de conditie van de lucht zelf kunt bepalen. Een airco is een klimaatregelaar waarmee je de temperatuur in een ruimte stabiel houdt. Ook kun je bij veel modellen de lucht reinigen. Bovendien is een mobiele airco verplaatsbaar en kun je hem makkelijk wegbergen. Lees hier hoe je de beste airco kunt vinden voor jouw situatie.

Hoe werkt een airco?

Een airco  zuigt warme lucht naar binnen die in het apparaat langs koelvloeistof wordt geblazen. De afgekoelde lucht wordt vervolgens met een ventilator weer de ruimte in geblazen. De airco werkt tegelijkertijd als een luchtontvochtiger. Dit vocht wordt bij mobiele airco’s vaak opgevangen in een watertank. Een afvoerslang zorgt ervoor dat de warme lucht de ruimte verlaat. 

Waar moet je bij de aanschaf van een airco op letten?

Wanneer je een mobiele airco kopen gaat, dan wil je zeker weten dat je het juiste apparaat aanschaft. Houd daarom rekening met de volgende zaken:

Capaciteit van de airco

Hoe krachtig moet jouw airco zijn? Bedenk vooraf hoe groot de ruimte is waarvoor je de mobiele airco wilt gaan gebruiken. Kies een airco met voldoende capaciteit. Een hogere luchtverplaatsing per uur betekent dat er meer lucht wordt verplaatst, waardoor meer koeling ontstaat. Ga je de airco wisselend in meerdere kamers gebruiken? Kies dan voor een airco met een capaciteit die voldoende is voor de grootste ruimte.

Vaste airco

Naast mobiele airco’s – die je kunt verplaatsen en dus in elke kamer kunt zetten die je wilt – zijn er ook vaste airco’s. Die bestaan uit een buitendeel en een binnendeel, die je bijvoorbeeld ophangt aan de muur. Er zijn twee uitvoeringen. Bij een multi-split airconditioning kun je meerdere binnendelen koppelen aan het buitendeel. Je kunt dus verschillende kamers tegelijk koelen. Mono-split airco’s (ook wel single-split units genaamd) hebben maar één binnendeel en kunnen dus maar één ruimte koelen.

Airco zonder een afvoerslang?

Mobiele airco’s worden ook wel monoblock airco’s genoemd. Dit betekent dat alle onderdelen in één apparaat zitten, waarbij altijd een afvoerslang aan het apparaat vastzit. Wil je geen afvoerslang bij je airco? Kies dan voor een aircooler. Hiermee kun je de temperatuur niet vooraf instellen, maar deze zorgt wel voor verfrissing. Snel een paar graden koeler is voor een aircooler geen probleem. Omdat een aircooler werkt met water, zorgt hij ook meteen voor bevochtiging van de lucht. Dat kan fijn zijn wanneer je gevoelig bent voor droge lucht.

Een airco met een ventilator

Met de ventilatorfunctie maak je van je mobiele airco een ventilator. De lucht wordt hierdoor alleen nog maar verplaatst, waardoor je een aangename luchtstroom voelt. Houd er wel rekening mee dat de lucht niet meer gekoeld en ontvochtigd wordt.

Verrijdbaar en makkelijk op te bergen

Het voordeel van mobiele airco’s is dat ze verrijdbaar zijn. Door het compacte ontwerp kun je de airco ook makkelijk opbergen, bijvoorbeeld in de meterkast. Denk er wel aan dat je de airco dicht bij een stroomaansluiting en een raam (voor de afvoerslang) moet plaatsen.

Geluid van een airco

Houd er bij je keuze voor een nieuwe airco rekening mee dat deze geluid maakt. Het geluidsniveau verschilt per type airco. Waarschijnlijk wil je in je slaapkamer minder geluid van je airco dan in je woonkamer, werkkamer of op je zolder.

Energieverbruik van een airco

Een airco verbruikt stroom. Hoeveel dit is, kun je aflezen aan het energielabel. En natuurlijk bepaal je zelf ook de mate van energieverbruik: zet je de airco langer aan of stel je hem in op een hoger temperatuurverschil, dan zal de airco meer stroom verbruiken.

Welke termen kom je tegen en wat betekenen ze?

Het koelvermogen van een airco wordt aangegeven in Btu of in Watt. Je hoeft daardoor zelf niets om te rekenen, omdat ook het aantal kubieke meter van de ruimte aangegeven staat.

Het vocht dat door een airco uit de lucht is gehaald, wordt vaak opgevangen in een waterreservoir. Zit deze niet in de airco? Dan verdwijnt de vochtige lucht via de afvoerslang naar buiten. En is de opvangbak vol? Dan stopt de airco automatisch.

Voor de verkoeling en de ontvochtiging maakt een airco gebruik van koelmiddelen. Deze zijn tegenwoordig veilig en milieuvriendelijk. Je hebt de keuze uit HFK’s of propaan. De laatste is energie-efficiënt, stil en 100% ecologisch.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen ventilatoren!!!

Klimaatverandering zorgt voor meer en warmere dagen in Nederland. Vooral de zomers tellen tegenwoordig meer hete dagen. Denk maar eens aan de zomer van 2018, die veel weerrecords brak. Hoe houd je je hoofd koel, ook tijdens zulke warme dagen? Met een ventilator natuurlijk! Daarmee verdrijf je de warmte in je huis, slaapkamer of kantoor. Je voelt verkoeling door een frisse lucht, op een energiezuinige en gezonde manier. Waar moet je als je een ventilator kopen wilt allemaal op letten? En welke modellen ventilatoren zijn er eigenlijk?

Waar moet je op letten?

Met een ventilator zorg je voor een behaaglijk leefklimaat, het hele jaar door. Voor koeling in je huis kun je ook kiezen voor een aircooler of airconditioning, maar houd er dan wel rekening mee dat het stroomverbruik (vooral bij een airco) veel hoger is. Met een ventilator wordt de lucht niet bewerkt, waardoor de kwaliteit van de lucht hetzelfde blijft. Omdat ventilatoren in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, is er voor iedere ruimte wel een geschikt model. Want aan een ventilator voor in je woonkamer stel je andere eisen dan in je slaapkamer, of op je werk. 

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator zuigt aan de achterkant lucht in, die versneld aan de voorkant wordt uitgeblazen. Een ventilator koelt de lucht dus niet, maar brengt alleen de lucht in beweging. De temperatuur in je ruimte wordt met een ventilator dus niet koeler, maar doordat lucht wordt verplaatst, voel je wel een aangename luchtstroom langs je gaan.

Bij een ventilator zijn er twee factoren die het effect bepalen:

1.Hoe sneller een ventilator draait, hoe meer lucht hij verplaatst.

2.Hoe groter de waaier, hoe meer lucht de ventilator verplaatst. Je kunt dus beter voor één grotere ventilator kiezen dan voor meerdere kleinere modellen.

Verschillende richtingen

Ventilatoren kunnen verschillende richtingen op blazen. Hierdoor verplaatst de ventilator de lucht meer door de ruimte. Die blaasrichting is niet bij elk model hetzelfde. Wanneer de ventilator de lucht van links naar rechts blaast, dan heet dit oscilleren. Luxere ventilatoren en staande ventilatoren kunnen lucht ook van boven naar beneden blazen: dit heet neigen. Bij vrijwel alle ventilatoren kun je dit bewegen uitschakelen.

Tafelventilator

Dit is de ideale ventilator voor een kleinere ruimte of op een specifieke plek.

•Compact model

•Gemakkelijk op een tafel of bureau te plaatsen

•Ook te gebruiken als vloermodel, zodat je geen lucht in je gezicht krijgt

•De meeste tafelventilatoren oscilleren

•Vaak de mogelijkheid om de stand handmatig vast te zetten

Staande ventilator

Een ventilator die verkoeling geeft in een grotere ruimte, zoals een slaapkamer of in een kleine kantoorruimte. Dit type wordt ook wel statiefmodel genoemd.

•Groter model dat op de grond staat

•Door de grote capaciteit geschikt voor grotere ruimtes

•In hoogte verstelbaar

•Staande ventilatoren oscilleren; sommige neigen

•Vaak de mogelijkheid om de stand handmatig vast te zetten

Vloerventilator

Deze heeft de meeste kracht van alle ventilatoren. Het vloermodel is daarmee geschikt voor grotere ruimtes, zoals woonkamers, grote kantoorruimtes en garages.

•Zeer krachtige ventilator

•Zowel staand als aan de muur te bevestigen

•Meer geluid dan andere modellen

•Oscilleren en neigen mogelijk

•Vaak met verschillende opties, als afstandsbediening en timer

Plafondventilator

Deze ventilator wordt vaak in slaapkamers, woonkamers en op zolders gebruikt. Hij is geschikt voor een groter oppervlak.

•Bevestiging aan het plafond

•Geluidsarm

•Vaak gekoppeld aan de lichtschakelaar

•Optie: verlichting

•Niet geschikt voor lage plafonds

Torenventilator

Een torenventilator (ook wel zuilventilator of kolomventilator genoemd) is een compacte, maar krachtige ventilator die doorgaans ongeveer 70 tot 80 cm hoog is. Hij blaast op meerdere hoogtes lucht uit.

•Krachtige ventilator

•Staand model

•Vaak uitgerust met veel functies

•Kan meestal oscilleren

Frissere lucht

Sommige ventilatoren hebben een ionisatie-functie. Hiermee wordt een elektrische lading aangebracht op rondvliegende (stof)deeltjes, waardoor ze worden verzwaard en op de grond terechtkomen. Ze verdwijnen dus uit de circulerende lucht. Hierdoor wordt de lucht frisser beter van kwaliteit.

Weet je welke ventilator je wilt kopen?

Let bij de aanschaf van een ventilator dan ook nog op het volgende:

1.Stroomverbruik van een ventilator

Een ventilator verbruikt stroom. Maar omdat het verbruik van een ventilator veel lager is dan bijvoorbeeld een airco, vallen de kosten voor energie bij een ventilator over het algemeen mee: het is relatief goedkoop. Voor een paar cent per avond heb je al verkoeling in je huis. Uiteraard verbruiken grotere ventilatoren meer stroom dan kleinere modellen.

2.Veiligheid bij een ventilator

De bladen van een ventilator kunnen gevaarlijk zijn. Let daarom goed op waar je de ventilator plaatst en of de bladen beschermd zijn. Er zijn overigens ook ventilatoren zonder bladen te koop.

3.Verschillende standen van een ventilator

Bedenk goed in welke ruimte je de ventilator gaat gebruiken en welk effect het zou hebben wanneer je de snelste stand gaat gebruiken.

4.Geluid van een ventilator

Bedenk welk geluidsniveau je acceptabel vindt. Een grote ventilator maakt vaak meer geluid dan een kleiner model.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen televisies!!!

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Wat is de beste TV?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

De beste tv heeft genoeg aansluitingen (vooral HDMI), speelt goed geluid af, heeft een prettige afstandsbediening en gaat lang mee. Er zijn meerdere televisies die al die eigenschappen bezitten, dus voor je er een gaat kopen loont het de moeite om een review of vergelijkende test tussen jouw favorieten te lezen.

Welke soorten TV zijn er?

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tv – OLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv’s, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht.

Welke merken zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

Welke features zijn er?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.