Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen blenders!!!

Jouw ideale blender

Met een blender kun je alle kanten op. Hij maakt het snijden en pureren van groenten en fruit heel eenvoudig. Het enige wat jij hoeft te doen is grove stukken ervan in de mengbeker te doen. Of je nu soep of een smoothie wilt maken, een blender is jouw perfecte smoothiemaker of soepmaker.

De basis van een blender bestaat uit een ronddraaiend mes dat de inhoud van de mengkom tot een glad geheel hakt. Voedsel pureren, verse babyhapjes maken, soepen bereiden en lekkere koude milkshakes of smoothies maken: het kan allemaal. Zelfs een heerlijke ijskoffie of cocktail maak je binnenkort zelf! Even wat blenders vergelijken en je weet al snel wat jouw beste koop is.

Wil je een blender kopen, dan helpen we je daar graag bij. Met behulp van de informatie op deze pagina kun jij de beste variant kiezen voor jouw situatie.

Eigenschappen

Jouw specifieke situatie, wensen en eisen zijn leidend als je een blender kopen wilt. Lees hieronder meer over de mogelijke features die de modellen kunnen hebben.

Mengbeker

Elke blender heeft een mengbeker, maar ze zijn wel allemaal verschillend. Sommige hebben een afgeronde wand, andere juist weer hoekige wanden. Uiteraard verschilt de inhoud ook per exemplaar, want in het ene model kunnen nu eenmaal meer stukken groente en fruit dan in het andere. Het grote onderscheid dat gemaakt kan worden is tussen modellen met een beker die maximaal 1,5 liter kan bevatten en modellen die meer aankunnen. En dan heb je nog het verschillende materiaal waar de mengbeker van gemaakt kan zijn. Heb je een voorkeur voor glas of kunststof? Op basis hiervan kun je heel eenvoudig blenders vergelijken. Over het algemeen kan glas meer aan en is het makkelijker te reinigen dan kunststof. Glas is echter ook duurder dan kunststof.

Vermogen

Het aantal watt dat de blender aan vermogen heeft, geeft aan hoe krachtig hij is. Wil je flinke stukken groente, fruit en ijs fijnhakken, dan heb je meer vermogen nodig.

Vulopening

Bepaalde varianten zijn voorzien van een mengbeker met vulopening. In dat geval hoef je het deksel niet van de beker af te halen als je er nieuwe ingrediënten aan wilt toevoegen. Dat is vooral handig wanneer niet alles even lang in de blender gehakt en gemengd moet worden. Ook is het extra veilig.

Schenktuit

Een schenktuit is een zeer handige toevoeging aan de mengkom. Hij zorgt er namelijk voor dat je minder knoeit met het uitschenken van de inhoud. Fijn, nietwaar?

Tapkraantje

Mixdrankjes, smoothies en soep kun je heel eenvoudig uit de blender tappen als er een tapkraantje aan het apparaat zit. Ben je van plan om grotere hoeveelheden klaar te maken, dan is dit zeker een aanrader.

IJscrusher

Speciaal voor ijskoude traktaties hebben sommige blenders een ingebouwde ijscrusher. Als je daar veel gebruik van denkt te maken, is het verstandig dat je een dergelijk model uitkiest.

Veiligheid

Er zijn diverse manieren waarop fabrikanten de veiligheid garanderen wanneer je hun blender gebruikt. Een goed voorbeeld daarvan zijn antislipvoetjes. Deze zorgen ervoor dat het apparaat stabieler staat. Hij blijft dus beter op zijn plaats staan als je ermee aan de slag gaat. Ook gaan de meeste blenders niet met hun messen draaien als de machine niet goed in elkaar is gezet. Daarnaast is de vulopening in het deksel eveneens ideaal als je veilig nieuwe ingrediënten wilt toevoegen aan een mengsel dat je al aan het blenden bent.

Soorten blenders

Multifunctionele blender

Een blender maalt groente en fruit tot een glad geheel met een ronddraaiend mes. Daarom is een blender ook een perfecte smoothiemaker en soepmaker. Alle goeds blijft behouden, want er gaat niets verloren aan vitaminen, mineralen en vezels. IJsblokjes en noten kun je vaak ook in het apparaat crushen. Je kunt blenders makkelijk schoonmaken door alles uit elkaar te halen en onder de kraan te houden.

Sapcentrifuge

Bij een sapcentrifuge wordt alleen het sap gebruikt van het fruit en de groenten die je erin doet. Het resultaat is hierdoor direct makkelijk drinkbaar. Vaak kun je de ingrediënten er met schil en al in doen (wel even wassen!). Ze worden dan door een ronddraaiende rasp heen geduwd, waardoor ze hun sap apart van hun pulp afgeven. Het nadeel van een sapcentrifuge is dat hij eigenlijk alleen geschikt is voor het maken van een sapje, terwijl je met een blender veel meer kunt.

Welke blender is het beste voor jou?

Een goede blender kopen betekent dat je moet nadenken over de features die passen bij jouw wensen en eisen. Weet je al of je veel of weinig vermogen nodig hebt? Welk type mengbeker wil je (kunststof is goedkoper, glas is beter), hoeveel liter wil je kunnen mengen (minder dan 1,5 liter of meer) en wat zijn je verwachtingen op het gebied van veiligheid?

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen keukenmachine!!!

Je kunt een maximumprijs instellen als je op zoek bent naar een goedkope keukenmachine – wie weet zit er een mooie keukenmachine-aanbieding voor jou bij. Maar wat is nu de beste keukenmachine? Hieronder geven je een aantal handige tips om je te helpen kiezen als je een keukenmachine kopen gaat.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een apparaat dat je in de keuken een hoop werk uit handen kan nemen. Met een goede keukenmachine, ook wel een keukenrobot genoemd, kun je etenswaren hakken, kneden, kloppen en persen. Je hebt dus vaak geen losse apparaten zoals een staafmixer, snijmachine of hakmolen meer nodig. Soms heeft een keuken machine een mixer met kom. Handig als je deeg wilt kneden: je zet ’m op de juiste snelheid en laat het apparaat zijn werk doen!

Als je een keukenmachine wilt kopen, moet je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je de keukenrobot wilt gaan gebruiken: wil je je eigen sapjes maken of heb je ‘m nodig voor het kneden van deeg? Ook is de grootte van de kom en de vulopening van belang, en natuurlijk het aantal snelheden waarop de keukenmachine kan hakken, mixen, kneden of persen.

Wat kun je met een keukenmachine?

De meeste keukenmachines hebben meerdere functies. Vaak zitten er ook extra accessoires bij, zoals een citruspers, handmixer of blender. Soms heeft een keukenmixer alleen standaard mesjes. Handig voor dagelijks gebruik, maar het is goed om te weten dat niet elke keukenmachine met blender geschikt is voor alle soorten etenswaren. Wil je er bijvoorbeeld hele wortelen of andere harde etenswaren in kunnen doen, dan heb je een sterk apparaat nodig, met heel scherpe mesjes.

Keukenmachines met een spiraalsnijder zijn de laatste tijd erg populair. Niet alleen ziet je groente er zo feestelijk uit op je bord, het is ook handig om zelf groentespaghetti mee te maken, als je bijvoorbeeld minder koolhydraten eet.

Deeg kneden

Wil je de keukenmachine gebruiken voor deeg kneden, kies dan voor een deegmachine of mixer keukenmachine die daarvoor geschikt is. Zo’n machine moet lang op de juiste, vaak lage snelheid kunnen draaien, zodat je een mooi deeg krijgt. Handig is ook om dan te kiezen voor een keukenmachine waar je de mixer aan vast kunt koppelen, zodat je ‘m niet hoeft vast te houden. Zo heb je je handen vrij om andere dingen voor te bereiden: wel zo handig.

Hakken of blenden

De meeste keukenmachines beschikken over een hakmolen. Je kunt ook een losse hakmolen kopen. Hiermee kun je bijvoorbeeld groenten, noten of specerijen heel fijn hakken. Bedenk wel dat een hakmolen etenswaren niet tot een echte gladde puree kan pureren. Wil je ook soepen of sappen kunnen blenden? Kies dan voor een keukenmachine met beide functies.

Gehakt of worst maken

Eet je graag hamburgers, gehakt of wil je weleens zelf heerlijke worstjes maken? Kies dan voor een vleesmolen. Een vleesmolen heeft als aparte functie dat die het vlees door een kleine opening duwt en zo samenperst. Dat heet extruderen. Wil je een vleesmolen aanschaffen, bedenk dan goed hoeveel kilo vlees je ineens wilt kunnen malen, en of je dit handmatig of elektrisch wil kunnen doen. Ook is het goed om te kijken of alle losse onderdelen in de vaatwasser kunnen: een vleesmolen moet je goed schoon kunnen houden, omdat rauw vlees veel bacteriën kan bevatten.

Welke keukenmachine is de beste?

Keukenmachines heb je in allerlei soorten en maten. Een kleine keukenmachine met een inhoud van 3 tot 4 liter is geschikt wanneer je keuken niet heel groot is en je niet heel veel tegelijk wilt klaarmaken; heb je een grote keuken of wil je er veel eten tegelijk in kunnen bereiden, dan kun je beter voor een keukenmachine met een inhoud van 5 liter of meer kiezen.

Maar wat is nu de beste koop keukenmachine? Dat hangt natuurlijk helemaal af van waarvoor je de keukenmachine precies wilt gebruiken. Ben je een echte hobbykok of ben je van plan de machine elke dag te gebruiken, dan is het geen overbodige luxe om eens te kijken naar een wat duurdere variant.

Vermogen van een keukenmachine

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben? Je zou denken dat een mixer of keukenrobot met een hoog vermogen altijd krachtiger is. Toch is dat niet helemaal waar. Keukenmixers hebben een direct aandrijvingsvermogen of indirect aandrijvingsvermogen. Een 1000 watt hakmolen met een indirect aandrijvingsvermogen is minder krachtig dan een alles in 1 keukenmachine met een vermogen van 500 watt die direct wordt aangedreven. 

Gebruik je de keukenmachine veel en wil je er zware dingen in kunnen mixen of kneden? Dan doe je er goed aan een keukenmachine met een krachtige motor te kiezen. Die kun je langdurig aanzetten, zonder dat de motor oververhit raakt.  

Foodprocessor of keukenmachine?

Een foodprocessor of een keukenmachine: wat is nu precies het verschil? In principe zijn een keukenmachine en foodprocessor twee verschillende apparaten. Keukenmachines hebben doorgaans een arm waar je de kom onder kunt zetten; bij een foodprocessor klik je de kom vast op de motor.

Foodprocessors zijn eigenlijk meer geschikt om groente te snijden, raspen, hakken en te pureren. Wil je toch met een keukenmachine groente snijden? Zorg dan voor een keukenmachine met de juiste accessoires. Een keukenmachine is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die graag bakken. Ze kunnen goed mengen, kneden en kloppen, en zijn daardoor erg geschikt voor het maken van deeg, beslag of het kloppen van eiwit of slagroom.

Maar de laatste jaren worden de termen keukenmachine en foodprocessor steeds vaker door elkaar gebruikt. Ook zijn er steeds meer keukenmachines die functies van een foodprocessor hebben en andersom. Wil je een all-in one keukenmachine kopen die ook functies van een foodprocessor heeft? Kijk dan goed naar de bijgeleverde accessoires, de scherpte van de mesjes en de grootte van de mengkom. Foodprocessor of keukenmachine:

Geplaatst op Geef een reactie

Welk keukenmachine opzetstuk gebruik je waarvoor?

Op een keukenmachine kun je verschillende opzetstukken monteren. Dat maakt de keukenmachine zo lekker multifunctioneel. Maar welk opzetstuk gebruik je waarvoor? En dat met name: waar gebruik je de verschillende haken en gardes voor? 

Vlinderhaak of platte menghaak

Een vlinderhaak – ook wel platte menghaak – heeft de vorm van een schild. Je gebruikt dit opzetstuk voor het mengen van beslag. Met behulp van deze menghaak maak je bijvoorbeeld de lekkerste cheesecakes, brownies en koekjes.

Ballongarde

De ballongarde herken je aan de ronde, spits toelopende vorm. Deze garde gebruik je om ingrediënten luchtig te kloppen. Je kunt het gebruiken voor het opkloppen van slagroom en eiwitten, bijvoorbeeld. Maar de ballongarde is ook geschikt om licht en luchtig beslag te kloppen.

Kneedhaak

De kneedhaak is een stevig, spiraalvormig hulpstuk. De naam zegt het eigenlijk al: hiermee kneed je deeg. De kneedhaak is vooral geschikt voor zwaar deeg, zoals brooddeeg.

Geplaatst op Geef een reactie

Kan je koelkast in de garage?

Heb je behoefte aan een extra koelkast? Dan is een koelkast in je garage een handige uitkomst. Maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten voordat je een koelkast in een garage of schuur plaatst. Waar moet je op letten?

De juiste omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur is cruciaal voor het werken van een koelkast. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om een koelkast buiten te plaatsen, omdat het daar óf erg koud kan worden óf erg warm. Het energieverbruik gaat hiermee omhoog. Datzelfde geldt voor een schuur of garage. Daarom is het goed dat de plek waar je ‘m zet goed geïsoleerd is. Bij een omgevingstemperatuur lager dan 10 graden Celsius werkt je koelkast niet goed. Dan kunnen de elektrische onderdelen door de vocht en condens na verloop van tijd stukgaan.

Is een garage geschikt?

Je garage is een vaak een stuk kouder dan je keuken. Zoals aangegeven mag de omgevingstemperatuur niet lager dan 10 graden Celsius zijn. Maar een plek waar de koelkast veel zonlicht vangt, is ook niet goed. Al zijn er tegenwoordig steeds meer koelkasten die speciaal geschikt zijn voor een koude of warme ruimte. Door de klimaatklasse te checken, kom je te weten of de koelkast geschikt is voor een koudere of warmere ruimte.

Klimaatklasses

Er zijn 3 soorten klimaatklassen;

Klimaatklasse SN – omgevingstemperatuur 10 graden tot 32 graden

Klimaatklasse ST – omgevingstemperatuur 16 tot 38 graden

Klimaatklasse T – omgevingstemperatuur 16 tot 43

Kan je koelkast in de schuur?

Een schuur is vaak nog minder geschikt dan een garage, omdat deze vaak slecht geïsoleerd is. Het kan er dus erg koud worden. Er bestaan wel koelkasten die geschikt zijn voor een omgevingstemperatuur van 0 graden, maar daarmee kun je alleen groenten langer goed houden. Als je dan toch een koelkast in de schuur zet, zet ‘m dan niet aan in de hete zomermaanden en koude wintermaanden.

In de koude wintermaanden kan het gaan vriezen. Het gevolg is dat de temperatuur in de koelkast juist hoger wordt. Dit resulteert in hoger energieverbruik en dus een hogere stroomrekening. Ook kunnen er op een gegeven moment koelkast onderdelen kapot gaan. Je kunt uiteraard wel een koelkast in een schuur opbergen en de stekker eruit trekken. Zet dan wel altijd de deur een klein beetje open. Hiermee voorkom je schimmel.

Waar moet je op letten bij een schuur koelkast?

Een schuur is dus een lastige plek om je koelkast te plaatsen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de koelkast twee thermostaten bevat. Hiermee kun je het koeldeel en het vriesdeel apart van elkaar instellen. Met maar één thermostaat zit de temperatuurmeter in het koeldeel. Als het in de omgeving net zo koud wordt als in de koelkast, stopt het apparaat met koelen én met vriezen.

Wil je een extra koelkust in een garage of schuur zetten, dan is goed isoleren een must. 

Geplaatst op Geef een reactie

Stofzuiger kopen: tips voor de beste stofzuiger!!!

Je hebt een nieuwe stofzuiger nodig. Dan kom je in je zoekproces stofzuigers in allerlei soorten en maten tegen. Met zak of zonder zak bijvoorbeeld of misschien denk je wel na over een robotstofzuiger. Hoe maak je nou de beste keuze? Deze tips om een stofzuiger te kopen helpen je in ieder geval op weg.

Verschillende soorten stofzuigers

Er zijn allerlei soorten stofzuigers beschikbaar die elk hun eigen voordeel hebben. De meest traditionele soort stofzuiger is de sledestofzuiger. Dit is het type stofzuiger dat je achter je aan trekt tijdens het zuigen. Deze zijn verkrijgbaar mét en zonder zak. Daarnaast heb je ook de steelstofzuiger. Deze zijn vaak snoerloos en werken op een accu. Daarnaast zijn deze vrij compact en makkelijk in het gebruik omdat je ze vooruit beweegt in plaats van achter je aan trekt zoals bij de sledestofzuiger.

Dan heb je nog de kleinere soorten stofzuigers, zoals de bekende kruimeldief. Deze snoerloze handstofzuiger is geschikt voor kleine oppervlaktes. Vaak worden deze geleverd met verschillende opzetstukken waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van dierenhaar.

Ook de robotstofzuiger stijgt in populariteit. Deze stofzuiger doet zijn werk zelfstandig en keert ook vanzelf terug naar zijn laadstation wanneer de accu dreigt leeg te raken. Ondanks dat zelf stofzuigen nodig blijft om het huis spik en span te houden, is de robotstofzuiger ideaal om het gros van het stofzuigwerk op zich te nemen. Als laatste bestaat er nog de waterstofzuiger of de bouwstofzuiger. Deze zijn geschikt voor heel grof of juist heel secuur werk. Daarnaast kunnen deze vaak zowel nat als droog stofzuigen.

Stofzuiger met of zonder zak?

Stofzuigers zijn verkrijgbaar mét zak en zonder. Je vraagt je misschien af wat de voor- en nadelen van deze opties zijn en of je misschien inlevert op vermogen wanneer je een zakloze stofzuiger kiest. Over het algemeen zuigt een stofzuiger met zak net iets beter haren van een tapijt of bank af. De verschillen van vermogen tussen een stofzuiger met zak en eentje zonder, worden echter steeds kleiner. Het grote verschil tussen de twee opties is dat de stofzuigerzak een stuk makkelijker te legen/ te vervangen is dan wanneer je een zakloze stofzuiger moet legen. Door de zak kom je minder in aanraking met het stof en de stofzuiger met zak is dan ook geschikter voor mensen met een allergie. Het voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je bespaart op de aanschaf van stofzuigerzakken.

Vermogen van de stofzuiger

De zuigkracht van je stofzuiger is belangrijk voor een goed resultaat. Dat betekent echter niet dat stofzuigers met een hogere wattage ook een betere zuigkracht hebben. Sterker nog: tegenwoordig worden er geen stofzuigers meer gemaakt met een hogere wattage dan 900 Watt om energie te besparen.

Een stofzuiger met een goede zuigkracht zal beter haren en andere deeltjes opzuigen van ruwe oppervlaktes zoals (hoogpolig)tapijt. De zuigkracht van je stofzuiger hangt dus samen met het soort ondergrond dat gezogen wordt. Harde, gladde vloeren zijn gemakkelijker te zuigen dan tapijt. Daarnaast wordt het zuigvermogen van de stofzuiger zelf vaak bepaald door de verschillende mondstukken en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten.

Geluidsniveau van een stofzuiger

Het geluid van een stofzuiger kan behoorlijk vervelend zijn. Zeker wanneer je een slapende baby hebt of bijvoorbeeld honden die bang zijn voor de stofzuiger. Een stille stofzuiger kan dan een oplossing bieden. Tegenwoordig wordt er steeds meer ingezet op stille stofzuigers en er zijn dan ook veel ontwikkelingen op dit gebied. Sterker nog: in 2017 werd bepaald dat stofzuigers nooit meer dan 80 Db aan geluid mochten produceren. Tegenwoordig zijn er stofzuigers verkrijgbaar met een maximaal geluid van ongeveer 50 tot 60 decibel. Dat is vergelijkbaar met een koffiezetapparaat of een gesprek op een normaal geluidsniveau. Let daarom bij de aankoop op het aantal decibel dat genoemd wordt bij de specificaties van de stofzuiger.

Gebruiksgemak van de stofzuiger

Omdat je je stofzuiger regelmatig gebruikt, is het belangrijk dat deze voldoet aan al jouw wensen. Dat betekent dat het gebruiksgemak van dit apparaat hoog in het vaandel staat. Een snoerloze stofzuiger kan een groot voordeel zijn wanneer je een groot oppervlak wil stofzuigen zonder elke keer op zoek te gaan naar een ander stopcontact. Dit is vooral handig wanneer je veel afzonderlijke ruimtes moet stofzuigen. Natuurlijk kun je dit probleem ook voorkomen door een stofzuiger met een extra lange snoer te kopen. De stofzuigers die op een accu werken, moeten na ongeveer 20 minuten weer opgeladen worden.

Ook het gewicht van een stofzuiger draagt bij aan het gebruiksgemak. Moet je bijvoorbeeld je stofzuiger regelmatig de trap op tillen? Dan is het handig om een niet al te zware stofzuiger aan te schaffen. Ook de afmetingen van de stofzuiger zijn van belang, vooral wanneer je veel nauwe gangen en kleine ruimtes wil stofzuigen is het fijn om niet overal tegenaan te botsen.

Als laatste kun je ook kijken naar de lengte van de stofzuigerbuis. Veel van deze stofzuigerbuizen zijn op maat afstelbaar. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld wat langer of juist wat kleiner bent. Zo hoef je niet dubbel gebogen je woonkamer te stofzuigen.

De robotstofzuiger

We noemden hem al even bij de verschillende soorten stofzuigers: de robotstofzuiger. Deze stofzuigers zuigen volledig zelfstandig jouw huis terwijl jij je met andere dingen bezighoudt. Vanaf een thuisstation laadt de robotstofzuiger zich op en deze is bestuurbaar met een app. Vaak kun je deze stofzuiger ook koppelen aan je thuisassistent zoals Alexa of Google Home. Hier hoef je dan slechts een spraakopdracht aan te geven om jouw robotstofzuiger van start te laten gaan. Hoewel deze robotstofzuiger voor een groot deel voldoen om jouw huis netjes te houden, kunnen ze tot nu alleen gezien worden als een aanvulling op de gewone stofzuiger. De robot komt namelijk niet altijd onder alle kastjes en meubels en heeft, vanwege zijn ronde uiterlijk, ook moeite met hoekjes. De robotstofzuigers worden steeds beter maar zijn op dit moment vanwege hun hoge prijs niet altijd de beste koop. Wel lenen ze zich ideaal voor mensen met huisdieren of juist mensen die vaak weg zijn om de boel op afstand bij te houden.

Welke merken stofzuigers zijn er?

Ben je op zoek naar een klassieke sledestofzuiger, dan kun je kiezen uit heel veel verschillende stofzuigermerken. Miele is het grootste merk, gevolgd door Philips en Bosch. De Miele stofzuiger en de Bosch stofzuiger komen vaak als beste naar voren in stofzuigertests. Kleinere stofzuigermerken zijn onder andere AEG en Siemens. Veel merken verkopen tegenwoordig naast sledestofzuigers ook steelstofzuigers.

Zoek je een ketelstofzuiger met een grotere inhoud, dan kom je uit bij merken als Nilfisk, Henry en Kärcher. Dyson is vooral bekend van de zakloze stofzuiger. Kies je voor een Dyson stofzuiger, dan ben je een aardig bedrag kwijt, maar dan krijgt je ook een geweldig apparaat in handen. Zo heeft de recent gelanceerde V10 steelstofzuiger een digitale motor en daardoor een enorme zuigkracht.

Vergelijk de beste stofzuigers

Ben je van plan een nieuwe stofzuiger te kopen, dan helpen wij je graag met het maken van een keuze. Wat voor jou de beste stofzuiger is, hangt natuurlijk vooral af van je wensen. Als je al je wensen op een rijtje zet, kun je eenvoudig modellen van verschillende merken vergelijken. Met de kooptips in je achterhoofd kun je makkelijker een keuze maken.

Geplaatst op Geef een reactie

Waar moet je aan denken bij het kopen van een koelkast?

Een nieuwe koelkast kopen lijkt geen hogere wiskunde, maar natuurlijk zijn er wel wat punten waar je op moet letten voor je een nieuwe koeler aanschaft. Helemaal wanneer dit een inbouwkoelkast is.

Nismaten

Om te weten welke inbouwkoelkast geschikt is voor jouw keuken is het belangrijk om de juiste maten op te meten. Hiervoor is het nodig om de nismaten te meten. Deze meet je aan de binnenkant van de ruimte waar de koeler in moet komen.

Deur-op-deur of sleepdeursysteem

Heb je een deur-op-deur of sleep deursysteem nodig? Bij een sleep deursysteem is de deur van de koelkast of vriezer met de keukenkast verbonden door middel van meubelscharnieren.  Bij een deur-op-deursysteem of vlak scharniersysteem wordt de deur van de kastdeur direct op de deur van de koelkast of vriezer gemonteerd. Hierbij bewegen de deuren niet ten opzichte van elkaar.

Geluidsniveau

Afhankelijk van waar de keuken zit in de woning en waar de koel/vriescombinatie terecht komt, is het belangrijk om uit te zoeken hoe veel geluid de koeler maakt. Er is namelijk niks vervelender dan wanneer je rustig televisie zit te kijken je de koelkast hoort zoemen. Gelukkig worden koelkasten steeds stiller en komt het bijna niet voor dat deze te veel geluid maken.

Energielabel

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch goed om aandacht aan te besteden: het energielabel. Het meest zuinige energielabel is A+++, maar koelkasten met een energieklasse van lager dan A+ worden niet meer verkocht. Met een zuinige koelkast kan je jaarlijks al snel tientallen euro’s besparen.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen Funcooking!!!!

Een heerlijke maaltijd eten met je vrienden of familie, dat is voor veel mensen de perfecte vorm van gezelligheid. Het kost alleen vaak wel veel tijd en stress om een lekkere maaltijd voor meerdere mensen op tafel te zetten. Funcooking is de perfecte oplossing, hierbij koken en eten jullie gezellig samen!

Gourmet en raclette

Misschien wel de meest traditionele vorm van funcooking die we in Nederland kennen. Het concept is net zo simpel als smaakvol. Iedereen bakt zijn eigen stukje vlees, vis of groenten in zijn eigen kleine pannetje. Zo kan iedereen steeds eten wat hij wil.

Een raclette is interessant als je nog iets meer variatie wilt. Hierbij kun je de pannetjes namelijk ook onder het verwarmingselement plaatsen. Zo krijgen je gerechten een gegrilde smaak. Bovendien kun je zo je hapjes ook makkelijk gratineren met een lekker laagje gesmolten kaas.

Fondue

Nog zo’n klassieker, waarbij je vlees, vis en groenten in een pan met hete olie laat garen. Favoriete varianten hierop zijn kaasfondue en bouillonfondue, dus je kunt met een fonduepan ook nog eens heerlijk variëren. En wat dacht je van een chocoladefondue als toetje?

Steengrill

Op een steengrill bak je eenvoudig verschillende soorten vlees, vis en groenten tegelijkertijd, die je vervolgens onder je gasten verdeelt. Je hebt hierbij geen olie nodig, dus het eten is ook veel minder vet. Het enige dat je hoeft te doen om aanbakken te voorkomen is wat zout op de grillplaat strooien.

Teppanyaki of grillplaat

Bij deze Japanse kookkunst bak je de ingrediënten op een hete ijzeren plaat. Hierbij maak je wel gebruik van een beetje olie op de plaat om het aanbakken te voorkomen. De meeste grillplaten beschikken over een anti-aanbaklaag, zodat het achteraf makkelijk schoonmaken is.

Pizzamaker

Voor het maken van pizza’s zijn er verschillende funcooking apparaten verkrijgbaar. Het meest populair is de Pizzarette, een kleine steenoven waarin je meerdere mini-pizza’s tegelijkertijd bereidt. Er zijn ook kleine steenovens waarin je pizza’s op normaal formaat klaarmaakt. Deze passen makkelijk op tafel en de pizza’s zijn snel klaar, dus ook ideaal voor gezelschappen.

Aantal personen

Bekijk voor je een funcooking set gaat kopen goed voor hoeveel personen deze geschikt is. Je kunt eventueel in beurten het apparaat gebruiken, maar misschien is het slimmer om een extra apparaat aan te schaffen.

Reinigen

Na gebruik is het belangrijk dat je je funcooking apparaat goed reinigt, zodat je er een volgende keer ook weer plezier van hebt. Ga je bakken met het apparaat, let er dan goed op dat deze over een anti-aanbaklaag beschikt. Ook hebben sommige sets onderdelen die je gewoon in de vaatwasser kunt doen. Dat maakt het schoonmaken natuurlijk ook al weer wat makkelijker.

Geplaatst op Geef een reactie

Welk type wasdroger is het meest geschikt voor jou?

Sta je ook weleens te priegelen met droogrekjes? Of heb je kleine kinderen die zorgen voor extra veel was? Een droger is dan een fijne uitkomst om snel de was te laten drogen. Maar kies je dan een warmtepomp-, condens- of afvoerdroger? Lees gauw verder en ontdek waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je een wasdroger koopt.

Goed om te weten: er zijn drie soorten drogers

Ja, je leest het goed; er zijn verschillende soorten drogers op de markt. De verschillen tussen deze drogers zitten voornamelijk in de manier waarop de warmte wordt (her)gebruikt en de warme lucht wordt verwerkt. Zo zijn er dus warmtepompdrogers, condensdrogers en afvoerdrogers.

Afvoerdroger

Een afvoerdroger wordt ook wel luchtafvoerdroger genoemd. De warme vochtige lucht wordt namelijk via een afvoerslang weggevoerd naar een centraal afvoersysteem of via het raam. Je kunt de slang ook in een emmer hangen. Voordeel van dit type wasdroger is dat er is weinig onderhoud nodig is, omdat je geen condens bak of condens reservoir hoeft te legen. Omdat de meeste pluisjes en vuiltjes via de luchtafvoerslang naar buiten worden geblazen, zit de filter ook minder snel vol. Deze hoef je dus minder vaak schoon te maken. Ander leuk voordeel is de prijs; je betaalt namelijk minder voor dit type wasdroger omdat er geen condensator in zit.

Het nadeel van een afvoerdroger is dat hij wel wat meer energie verbruikt dan de andere type drogers. De meeste afvoerdrogers hebben energielabel C.

Condensdroger

Is het in de ruimte waar je de droger wilt plaatsen niet mogelijk om het water via een slang naar een raam of afvoersysteem te voeren? Een condensdroger heeft als voordeel dat het vocht wordt opgeslagen in een reservoir. Afhankelijk van de hoeveelheid was leeg je na 1 of 2 droog beurten het reservoir even. Nog mooier is dat bijna alle condensdrogers ook de optie geven om een dunne slang aan te sluiten op het reservoir, zodat het water zelf weg kan stromen naar een afvoer. Zo hoef je dus niet telkens het reservoir te legen. Het fijne aan een condensdroger is dat je hem overal in huis kunt plaatsen.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is het jongere zusje van de condensdroger. Er zit ook een condensatiesysteem in, waardoor het vocht wordt opgevangen in een reservoir. Het grote verschil met een condensdroger is dat een warmtepompdroger beschikt over, je raadt het al, een warmtepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat dezelfde warme lucht telkens opnieuw gebruikt kan worden om je wasgoed te drogen. Hierdoor hebben dit type drogers een veel lager stroomverbruik.

Ook gebruikt hij minder hoge temperaturen om jouw was te drogen. Er zit namelijk geen verwarmingselement in zoals bij een condensdroger. Omdat je dus niet op hoge temperaturen hoeft te drogen, blijft jouw kleding langer mooi en krimpt kleding minder makkelijk.

Laatste tips voor het vinden van de ideale droger

Wanneer je een droger koopt, is het dus handig om te letten op het energieverbruik en de mogelijkheden voor het afvoeren van vocht. Ook is het belangrijk om te kijken naar het vulgewicht dat je erin kwijt kunt, zoals bij een wasmachine. Plaats je de wasdroger dicht in de buurt van een slaapkamer, studeerkamer, woonkamer of werkruimte? Let dan ook op het geluidsniveau.

Nu je alle tips gelezen hebt kun je een keuze gaan maken in het aanbod van afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Succes!

Geplaatst op Geef een reactie

SPORTKLEDING IN DE WASMACHINE: WELKE OPTIES HEB JE?

Doordat u tijdens het sporten zweet, zal sportkleding na een training bepaald niet fris ruiken. Het is echter onverstandig om sportkleding na ieder sportmoment in de wasmachine te wassen. Dit kan voor een versnelde slijtage van het materiaal van uw sportkleding zorgen. Daarbij liggen er meer risico’s op de loer! Denk ook aan de slijtage die aan de onderdelen van uw wasmachine op kan treden als er bijvoorbeeld zand in uw sportkleding zit. In dit artikel vertellen we u meer over sportkleding in de wasmachine wassen. Waarop moet u letten? Welke opties heeft u hierbij? 

Tip: kijk altijd naar het waslabel bij sportkleding! Het waslabel vertelt u op welke temperatuur de sportkleding gewassen mag worden. Evenals dat u in het waslabel vindt of u de sportkleding in de wasdroger kunt stoppen.

Sportkleding uitspoelen in een emmer 

Wanneer u weinig gezweet heeft, is het onverstandig om sportkleding in de wasmachine te wassen. Verstandiger is het om de kleding uit te spoelen in een emmer met water. Na een paar keer sporten kunt u de sportkleding alsnog in de wasmachine stoppen, om het z’n frisse geur terug te geven. Gebruik hierbij nooit te veel wasmiddel! Het wasmiddel zou voor een aantasting van de sportkleding kunnen zorgen. Daarbij vergroot het de kans op schimmel in de wasmachine. 

Tip: maak gebruik van wascapsules in plaats van vloeibaar wasmiddel! Met de capsules gebruikt u altijd de juiste dosering. 

Vlekken uit sportkleding wassen 

Mochten er vlekken in de sportkleding zitten, dan kunt u dit proberen op te lossen door de kleding te wassen op 40 graden Celsius. Het wordt niet altijd aangeraden om een 40 graden Celsius wasprogramma te gebruiken. In sommige gevallen volstaat een temperatuur van 30 graden. Houd er rekening mee, dat bijvoorbeeld grasvlekken lastig uit de kleding te krijgen zijn. Dit maakt dat het soms noodzakelijk is om kleding meerdere keren in de wasmachine te stoppen. 

Tip: maak gebruik van speciale wasmiddelen om de diep ingetrokken vlekken uit uw sportkleding te kunnen krijgen. 

Zorg dat de vuile sportkleding is uitgeklopt 

Voordat u sportkleding aan de wastrommel toevoegt, is het verstandig om dit uit te kloppen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er zand in de kleding zit. In het bijzonder bij sporten op het strand, bij atletiek en bijvoorbeeld bij voetbal. Door de kleding uit te kloppen voorkomt u dat het zand of ander vuil bij de gevoelige onderdelen van de wasmachine kan komen. Dit zou voor een verstopping kunnen zorgen. 

Let na het sporten op kunstgras op de aanwezigheid van kleine rubberen korreltjes. Deze korreltjes liggen vaak los op het kunstgras en komen daardoor makkelijk bij u sok naar binnen. Iets wat u wilt voorkomen, om verstoppingen in de wasmachine tegen te gaan. 

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen fornuis!!

Van alle keuken apparatuur die je koopt is de aanschaf van een nieuw fornuis misschien wel het belangrijkst. Dat gebruik je namelijk elke dag. Het meest verkochte fornuis is er eentje uit de categorie ‘Elektrisch fornuis gaskookplaat’, oftewel een fornuis waarbij je koken op gas combineert met een elektrische oven. Ben je tevreden met vier kookzones of wil je er meer? Een standaardfornuis met 4 pitten of kookzones meet 60 x 60 x 85 cm. Kies je voor meer pitten of kookzones, dan neemt de breedte toe.

Wat is een fornuis?

Bij een fornuis denken nog veel mensen aan een klassiek gasfornuis met oven, en dat is inderdaad ook het meest gebruikte fornuis in de Nederlandse keukens. Logisch, want vrijwel iedere Nederlandse woning heeft een gasaansluiting en koken op een gasfornuis is eenvoudig. Eigenlijk koop je altijd een fornuis met oven; anders wordt het een kookstel of kookplaat genoemd. Je hebt drie keuzemogelijkheden: het kookgedeelte en oven zijn beide elektrisch, het kookgedeelte en oven werken beide op gas of het kookgedeelte werkt op gas en de oven is elektrisch. De tweede variant, een gasfornuis met een oven op gas, is moeilijk te vinden. 

Doordat elektrische ovens zoveel verschillende functies bieden en veel beter in te stellen zijn, kiezen de meeste mensen voor deze variant. Toch biedt een gasoven zeker voordelen. Doordat gas voornamelijk bestaat uit water(stof,) onttrekt het veel minder vocht uit de gerechten, waardoor vlees en vis malser bereid kunnen worden. Een elektrisch gasfornuis is meestal voorzien van een elektrische vlamontsteking, waardoor je geen aansteker of lucifers nodig hebt om de gaspit aan te steken. De meeste fornuizen worden losstaand verkocht, maar er zijn ook inbouwmodellen verkrijgbaar die volledig kunnen worden geïntegreerd in de keuken.

Welk fornuis?

Bij het kopen van een fornuis sta je voor de keuze: ga ik koken op gas of op elektriciteit? Wil je op een gaskookplaat of –fornuis koken, dan heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een gasaansluiting. Nieuwbouwwoningen worden echter niet meer standaard met een gasaansluiting opgeleverd. Dit heeft te maken met de plannen van de regering om de gaskraan uiterlijk 2030 dicht te draaien. Uiteindelijk zullen we dus allemaal over moeten stappen op elektrisch koken. Als je langer dan 12 jaar gebruik wilt maken van je fornuis, is het handig om dit mee te nemen in je beslissing. Heb je nu niet zo’n groot budget, dan is een gasfornuis of keramisch fornuis de beste optie voor jou.

Koken op gas is niet de meest efficiënte manier van koken, aangezien maar liefst 40 tot 50% van de warmte verloren gaat. Het schoonmaken van een gasfornuis met branders en panhouders kan veel werk zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor gas op glas. Je koopt dan een gasfornuis met een glazen oppervlak, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Aangekoekt eten kun je eenvoudig wegkrabben met een krabbertje en daarna kun je de glasplaat afnemen met een goede microvezeldoek, eventueel met wat azijn om strepen te voorkomen.

Kies je voor elektrisch koken, realiseer je dan dat een elektrisch fornuis vanwege het hoge vermogen moet worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom. Een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis biedt allerlei voordelen; de glasplaat is eenvoudig schoon te maken, het is energiezuiniger dan koken op gas en je eten is sneller klaar. Bij elektrisch koken kun je kiezen uit een keramisch fornuis of een inductie fornuis.

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een fornuis met oven bepaal je allereerst of je een voor vrijstaand model kiest of voor inbouwapparatuur. Wellicht heb je al een oven, en kun je volstaan met inbouw kookplaten. Vervolgens bepaal of je op gas of elektrisch wil koken. Kies je voor koken op gas, dan heb je een grote keuze uit fornuizen met elektrische oven. Gasfornuizen met een gasoven zijn zeer beperkt verkrijgbaar. De merken AGA en Boretti hebben deze wel in het assortiment. Standaard meet een gas-, keramisch of inductiefornuis 60 cm bij 60 cm bij 85 cm.

Wil je meer pannen op het vuur kunnen zetten, dan kun je kiezen voor een 5 pits gasfornuis of een 6 pits gasfornuis of een keramisch of inductie-fornuis met 5 of 6 kookzones. Steeds meer mensen kiezen voor een wat breder gasfornuis 90 cm met meerdere functies, waaronder speciale wokbranders. Met dit soort extra’s meet je fornuis 90 cm tot 120 en zelfs 150 cm in de breedte. Bedenk hierbij wel dat je boven zo’n extra breed fornuis ook een even brede afzuigkap moet laten plaatsen. Overigens zijn sommige fornuizen voorzien van ingebouwde afzuiging!

Nu je weet welk type fornuis je voorkeur heeft, kunnen we kijken naar de verschillende functies. Fornuizen worden namelijk steeds geavanceerder. Denk maar eens aan een bakplaat met flexibele kookzones, waarbij de kookzones uiteenlopende formaten en vormen hebben, zoals een extra grote (rechthoekige) braadzone. Er zijn ook fornuizen te koop met een bakplaat waar je vlees, vis en groenten op kunt bakken, zonder dat je een pan hoeft te gebruiken. Deze bakplaat (ook wel fry top genoemd) is zeer hittebestendig, zodat vlees en vis direct wordt dichtgeschroeid.

Slimme fornuizen zijn uitgerust met sensoren, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er nooit meer een pannetje overkookt. Of neem een braadsensor: je selecteert het programma dat je wilt gebruiken, wacht op het signaal, legt het product in de pan en braadt het dan automatisch bij de ideale temperatuur. De braadsensor neemt vervolgens de bediening over, zodat jij er amper omkijken naar hebt! Een ander voordeel van zo’n smart fornuis is dat je door de intelligente timing en de efficiënte controle van de temperatuur sneller kunt koken en dus energie bespaart. Ook kun er bijvoorbeeld voor kiezen een melding op je telefoon te krijgen als de oven voorverwarmd is.

Veel ovens van moderne fornuizen kennen allerlei extra functies, zoals de eco-functie. Met deze eco-functie combineert de oven vaak verschillende warmte-elementen en standen, met als doel energie te besparen. Of neem de ontdooifunctie, waarmee je bevroren voedsel kunt ontdooien. Er bestaan ook zogenoemde pyrolyse ovens, die met extreem hoge hitte alle overgebleven voedselresten verbranden. Omdat je het overgebleven hoopje as zo kunt opvegen, is het schoonmaken een makkie. Een laatste functie die we noemen is het koelsysteem. Een oven met inwendige koeling is bijvoorbeeld sneller afgekoeld dan een gewone oven en ovens met een koele deur worden tijdens het gebruik niet warm aan de buitenkant.